Valsts prezidente Vaira Vīķe -Freiberga pirmdien demonstrētā intervijā BBC aizstāvēja Latvijā pieņemto valsts valodas likumu, skaidrojot, ka tā prasības nav atriebība krieviem par pagātnes nodarījumiem, bet gan līdzeklis, kā atjaunot latviešu valodas lomu sabiedrībā.
Prezidente uzsvēra, ka tā ir normāla prasība cittautiešiem zināt tās valsts valodu, kurā viņi dzīvo, un tā tas ir visā pasaulē. Piecdesmit gadus Latvijā tika realizēta rusifikācijas politika un latviešu valoda pazaudēja savu vietu sabiedrības dzīvē, tagad tā ir jāatjauno, sacīja Vīķe - Freiberga.

Prezidente skaidroja, ka pašreizējais valodas likums atbilst straptautiskajām prasībām un Krievijas pretenzijas ir tikai mēģinājums kavēt Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Pēc prezidentes domām, Krievijas naidīgā politika pret Baltijas valstīm liecina par to, ka Krievija nav samierinājusies ar impērijas sabrukumu un savas ietekmes zaudēšanu. Tomēr prezidente izteica ticību Krievijas sabiedrībai, kas ir gāzusi komunismu un izvēlējusies demokrātijas ceļu.

Intervijā tika uzsvērts, ka Latvija vēlas redzēt stabilu, demokrātisku un sakārtotu Krieviju.

Prezidente interviju BBC programmai "Hard Talk" sniedza nesenās vizītes laikā Londonā un pēc brauciena atzinusi, ka tas bijis viens no grūtākajiem uzdevumiem vizītes laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!