Korupciju ir kā sapuvis ābols, sabojāts tilta balsts un indīga gāze atmosfērā, kas sabiedrību smacē un nogalina. "Korupcija ir kā sapuvis tilta balsts, kas padara tiltu nedrošu pāri gājējiem, kas var lauzt kaklu. Tās ir indīgas gāzes atmosfērā, kas sabiedrību smacē un nogalina," sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.
Viņa, uzstājoties Latvijas inteliģences apvienības 39.konferencē "Korupcija Latvijā gadsimtu mijā", uzsvēra, ka pēc aptauju rezultātiem puse visas sabiedrības nav gatava neko darīt korupcijas novēršanā, bet daļa uzskata, ka tas ir tikai valsts pienākums. "Ja sabiedrība neko nesaka, tad arī nekas nenotiks," skaidroja prezidente.

Uzrunā konferences dalībniekiem prezidente atgādināja, ka Latvija ir nonākusi izšķirošā brīdī, kad ir nepieciešams valsti ievirzīt uz valstiskuma ceļa, jo korupcija ir reāls drauds valstij un tautai.

"Korupcija var novest pie valsts sabrukuma, ja plaisa starp trūcīgajiem un bagātajiem kļūst arvien dziļāka un plašāka," pauda prezidente.

Viņa savā runā minēja Ziemeļkorejas piemēru, kur korupcija ir pieņēmusi tādus apjomus, kas draud ar valstiskuma zaudēšanu.

Lai sāktu cīņu ar korupciju, ir nepieciešams apzināties, kur Latvija vēsturiski atrodas un uz kurieni mēs ejam, tikai tad varēs atrast ieročus cīņai ar korupciju.

"Mēs nevaram gadiem ilgi atsaukties uz pārejas laiku un nesakārtoto likumdošanu," sacīja prezidente.

Prezidente pauda viedokli, ka ir nepieciešams atbildēt uz jautājumu, vai mēs esam pārgājuši no varas un kapitāla koncentrēšanās šauras elites rokās uz resursu vienlīdzīgu sadali visā sabiedrībā.

Pozitīvi prezidente vērtē to, ka aptuveni 80% iedzīvotāju valstī apzinās, ka korupcija ir problēma. "Tas ir stingrs pamats, no kura atsperties un sākt domāt," teica Vīķe - Freiberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!