Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga paļaujas uz Zviedrijas atbalstu ceļā uz Eiropas Savienību (ES) un atzinīgi vērtē ideju nākamo izsludināt par Baltijas valstu gadu, trešdien intervijā Zviedrijas laikrakstam "Dagens Industri" paudusi prezidente.
"Latvija vēlas un tai ir vajadzīga interese un uzmanība. Zviedrijas iniciatīva 2000.gadu izsludināt par Baltijas valstu gadu ir apsveicama, par ko mēs varam tikai priecāties," sacījusi Vīķe - Freiberga, BNS informēja Ārlietu ministrijas preses analīzes nodaļa.

Valsts prezidente arī teikusi, ka ļoti vēlas, lai Latvija Helsinku galotņu tikšanās laikā saņemtu paziņojumu par sarunu sākšanu ar ES.

"Latvija, kas būtu akceptēta kā integrēta Rietumu pasaules daļa, un pozitīvs paziņojums par sarunu sākšanu ar Eiropas Savienību Helsinku sanāksmē decembrī ir lietas, ko es vēlos visvairāk," atzina prezidente.

Tāpat laikrakstam viņa paudusi, ka ļoti svarīgs ir valsts popularizēšanas jautājums, ar kuru būtu jānodarbojas Latvijas institūtam. "Latvijas popularizēšana ir ļoti svarīgs jautājums. Šis darbs ir darāms Latvijas institūtam, kas tika nodibināts pirms gada, starp citu ar Zviedrijas valdības ieguldījuma palīdzību," sacīja prezidente.

Vīķe - Freiberga arī atzinusi, ka ir gatava lūgt Zviedriju pagarināt atbalstu Rīgas Ekonomikas augstskolai, taču uzskata, ka "agri vai vēlu" Latvijai pašai būs jāuzņemas augstskolas finansēšana. "Katrā ziņā es esmu gatava lūgt Zviedriju pagarināt savu atbalstu šai augstskolai, bet tajā pašā laikā tas ir tikai atbīdīt neizbēgamo. Zviedrija neturpinās mūžīgi atbalstīt šo augstskolu, atbildība būs jāpārņem latviešiem," viņa pauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!