Latvijai kā NATO dalībvalstij, lai sasniegtu maksimālu labumu, ir jāizvirza konkrētas prioritātes, sestdien žurnālistiem sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Pēc tikšanās ar NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju ģenerāli Haraldu Kujatu prezidente norādīja, ka Latvijai turpmāk būtiski ir atrast un noteikt to nišu, kurā tā vēlas darboties kopējos NATO ietvaros.

"Šīsdienas tikšanās laikā arī ģenerālis uzsvēra, ka katrai valstij ir būtiski izvirzīt savas prioritātes un par tām gādāt. Mums ir jāsaskaņo savas spējas un kapacitāte ar pārējām dalībvalstīm un jāatrod sava specializācija," sacīja prezidente.

"Latvija arī var justies lepna ar to, ka no jaunajām NATO dalībvalstīm, esam pirmie, kas uzņem šādu militāro komiteju pie sevis," sacīja Vīķe-Freiberga.

"Latvija var justies lepna par to, ka no jaunpievienotajām NATO dalībvalstīm mēs varam būt pirmie, kas uzņem NATO Militāro komiteju savā gadskārtējā izbraukuma apspriedē. Šeit ir sapulcējušies augstākā līmeņa atbildīgie par NATO dalībvalstu spēkiem. Šī ir simboliska diena - 11.septembris, ar traģiskām atmiņām gan par to, kas notika pirms trim gadiem, gan par to, kas nesen notika Beslanā, bet tas arī atgādina, ka drošība ir aktuāla un ka draudi drošībai izpaužas visdažādākajos veidos, - tādos, ko mēs esam pieraduši uztvert kā tradicionālus, militārus, bet arī jebkuros citos veidos, kas apdraud valsts drošību," sacīja prezidente.

Savukārt ģenerālis Kujats augstu novērtēja vispārējo Latvijas un pārējo Baltijas valstu sasniegumus pēc neatkarības atjaunošanas, straujo izaugsmi aizsardzības jomā kopš PSRS armijas izvešanas desmitgades, kā arī Baltijas valstu labās spējas iekļauties NATO sastāvā.

Sestdien un svētdien Latvijā viesojas NATO Militārās komitejas pārstāvji.

NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Kujats tiekas ar Valsts prezidenti Vīķi-Freibergu un aizsardzības ministru Ati Slakteri (TP). Ģenerāli Kujatu vizītē pie amatpersonām pavada NBS komandieris, viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!