Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga nevar iedomāties, ka pēc tik iespaidīgas uzvaras vēlēšanās Rīgā sociāldemokrātus varētu izslēgt no valdošās koalīcijas un "politikas kopumā".
Šādu viedokli prezidente izteica trešdien Viļņā pēc BNS lūguma komentēt vēlēšanu rezultātus. Latvijā līdz šim viņa ar publiskiem komentāriem nav uzstājusies un abas dienas pēc vēlēšanām strādājusi Jūrmalas rezidencē, bet trešajā devusies valsts vizītē uz Lietuvu.

Vīķe - Freiberga arī skeptiski attiecās pret faktu, ka pašvaldību vēlēšanas notiek uz politisko partiju bāzes. Viņa uzskata, ka šāda sistēma apmulsina cilvēkus un rada maldīgu iespaidu, ka notiek nacionālās, nevis pašvaldību vēlēšanas.

Viņai esot radies iespaids, ka patīkamāka varētu būt sistēma, ja tā būtu balstīta uz personību, nevis partiju sarakstiem.

Svētdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā ar 14 vietām domē uzvarēja sociāldemokrāti, kas patlaban ir galvenie sarunās par koalīcijas veidošanu. Viņi kā koalīcijas kodolu labprāt redzētu "tēvzemiešus" ar 11 vietām, savukārt tie sacījuši, ka vēlas iet kopā ar Tautas partiju (sešas balsis) un "Latvijas Ceļu" (piecas balsis) - ja vien tās atbalstīs viņu mēra amata kandidātu Andri Ārgali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!