Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sestdien pateicās visiem Zemessardzes (ZS) dalībniekiem un aicināja tik pat apzinīgi turpināt pildīt savus pienākumus visas Latvijas labā.
Godinot Zemessardzes 15.gadadienu, prezidente nolika zieds pie Brīvības pieminekļa.

Atceroties 15 gadus senu pagātni, kad Latvija atguva savu neatkarību, Vīķe-Freiberga norādīja, ka Zemessardze ir skaidrs pierādījums tam, ka šīs zemes iedzīvotāji bija gatavi pārņemt ne tikai valsts vadību, bet arī veikt tās aizstāvību.

"Vēlos it īpaši atzīmēt un apsveikt pašus pirmos, kas nekavējoties, tikko valsts atguva neatkarību, bija gatavi stāties valsts aizstāvju rindās, kas izrādīja patriotismu, sirdsdegsmi un drosmi, un gatavību arī cīnīties par Latvijas brīvību. Zemessardze bija pats sākums mūsu Bruņoto spēku atjaunošanai un jaunizveidošanai," sacīja Vīķe-Freiberga.

Prezidente atzinīgi novērtēja Zemessardzes paveikto šajos gados, īpaši izceļot atbalstu demokrātijas nostiprināšanā.

"Šajos gados ir notikušas būtiskas pārmaiņas aizsardzības sistēmā, tomēr Zemessardze ir palikusi kā viens no aizsardzības stūrakmeņiem," uzsvēra prezidente.

"Nu jau divus gadus esam lielas militārās alianses locekļi, pēc dažiem mēnešiem Latvijai būs gods uzņemt NATO valstu vadītāju galotņu tikšanos, kur tiks lemts par šīs militārās alianses pilnveidošanu un tālākveidošanu mainīgā pasaulē, kas prasa arvien mūsu spējas reaģēt un pārmainīt savas struktūras un darbības spējas atbilstoši jaunām prasībām," sacīja prezidente.

Viņa uzsvēra, ka gadu gaitā ir notikusi Zemessardzes vienību profesionalizācija, un tagad jau tajā kalpo nozīmīgs skaits profesionālu mūsu bruņoto spēku locekļu.

Tāpat nozīmīgs ir arī to brīvprātīgo skaits un darbība visdažādākajos, arī attālākajos Latvijas nostūros, kas ir gatavi ziedot savu brīvo laiku, iedalīt savā gada kalendārā vietu šīm nodarbībām, lai būtu gatavi jebkurā brīdī, kad to prasa valsts un tās drošība, darboties visdažādākos veidos.

"Tieši šī daudzveidība, šī plašā sagatavotība ir tas, kas zemessardzei piešķir tās īpašo nozīmi," sacīja prezidente.

Vīķe-Freiberga pateicās visiem Zemessardzē esošajiem, par viņu uzņēmību un gatavību ziedot savu laiku mācībās, lai nepieciešamības gadījumā būtu gatavi strādāt valsts labā.

Klātesošajiem tika novēlēts turpināt savu izaugsmi visa mūža garumā un izmantot visas iespējas ko sniedz Zemessardze, tādējādi dodot ieguldījumu savas valsts izaugsmei.

"Gluži kā katram dalībniekam viņu pašizaugsme, tā arī Zemessardze kopumā ir daļa no mūsu valsts izaugsmes, un tai jābūt gatavi palīdzēt mūsu valstij vai krīzes, vai katastrofas vai neparedzētu draudu gadījumā, vai tā būtu nepieciešamība aizstāvēt valstij būtiskus objektus, vai tā būtu vajadzība sniegt atbalstu mūsu sabiedrotajiem," uzsvēra Vīķe-Freiberga.

Jau ziņots, ka plkst.15.30 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks svētku sarīkojums, kurā apbalvos labākos zemessargus. Muzicēs ZS 51.kājnieku bataljona zemessargi, jauniešu vokālais ansamblis "Roku rokā" un kantrimūzikas grupa "Dakota".

ZS 15.gadadienai veltītajos pasākumos piedalīsies vairāk nekā 1200 zemessargi un profesionālā militārā dienesta karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!