Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga trešdien uzsāks vizīti Zviedrijā, BNS informēja prezidentes preses dienestā.
Vizītes ietvaros prezidentei būs tikšanās ar Zviedrijas karali Kārli Gustavu XVI un Zviedrijas premjerministru Jēranu Pērsonu un Zviedrijas parlamenta priekšsēdētāju Birgitu Dālu.

Sarunās ar augstākajām amatpersonām prezidente runās par Latvijas un Zviedrijas sadarbības pilnveidošanu, par Zviedrijas valdības nosaukto Baltijas gadu Zviedrijas ārpolitikā, sadarbību Baltijas jūras reģionā, Eiropas Savienības paplašināšanos un citiem jautājumiem.

Vizītes ietvaros Valsts prezidente iepazīsies ar Zviedrijā īstenoto sabiedrības integrācijas modeli. Viņa apmeklēs skolu Rinkebijas pilsētā, kurā mācās dažādu nacionalitāšu un kultūru bērni. Sarunā ar skolēniem un skolotājiem prezidentei būs iespēja iepazīties ar skolas programmu, darba metodēm un mērķiem, kā arī informēt par Latvijā notiekošajām izglītības un sabiedrības integrācijas reformām.

Stokholmā Vīķe - Freiberga Zviedrijas ietekmīgākajiem politiķiem, uzņēmējiem, politiskajiem analītiķiem un diplomātiem nolasīs lekciju "Latvija un Baltijas jūras reģiona identitāte" Zviedrijas lielākā laikraksta "Svenska Dagbladet" Līderu klubā.

Vīķe - Freiberga dalīsies pārdomās par Baltijas jūras reģiona attīstības iespējām un Latvijas devumu mūsu reģiona identitātes veidošanā.

"Svenska Dagbladet" Līderu klubā kopš 1980.gada ir uzstājušās tādas personības kā Margareta Tečere, Dalailama, Bils Geitss, Teds Tērners, Mihails Gorbačovs, Džordžs Bušs, Lehs Valensa, norāda preses dienests. Vīķe - Freiberga būs pirmā Baltijas valstu pārstāve, kas aicināta uzstāties klubā.

Preses dienests pauž, ka Latvijas sadarbība ar Zviedriju ir Latvijai svarīgs ārpolitikas virziens un attiecības ar Zviedriju ir īpašas.

"Abu valstu starpā pastāv augsti attīstīts visu līmeņu politiskais dialogs, abpusēji izdevīga cieša ekonomiskā un tirdzniecības sadarbība," informēja prezidenta kanceleja. Turklāt Zviedrija ir viena no visnozīmīgākajām Latvijas atbalstītājām, valstij iekļaujoties Eiropas Savienībā.

Latvijai un Zviedrijai ir arī vēlme pilnveidot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību. "Latvijas mērķis ir nākotnē izveidot tādu Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības modeli, kas ļautu runāt par astoņu Ziemeļeiropas valstu identitāti," teikts preses dienesta paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!