Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga uzskata, ka apgāds "Vieda" ziņas par jauno konkursu dienu pirms konferences Dienvidāfrikā pret rasismu un aizspriedumiem ir izplatījis tīšām, lai konferencē par Latviju radītu iespaidu kā par aizspriedumainu zemi.
To prezidente trešdien pirms izlidošanas uz konferenci DĀR pauda žurnālistiem, gan norādot, ka nav spējusi pilnībā iepazīties ar šo paziņojumu, jo to saņēmusi "minūti iepriekš".

"Uzskatu, ka [paziņojuma] iesniegšanas laiks un datums nav izvēlēts netīšām. Tas notiek precīzi šajā dienā, kad es dodos uz konferenci .. un tas izklausās kā lieliski tēmēts, lai šajā konferencē radītu iespaidu par Latviju kā tomēr aizspriedumainu valsti, pretēji tam, ko prezidente centīsies stāstīt par visām mūsu programmām par .. sabiedrības integrāciju," savu sašutumu pauda Vīķe - Freiberga.

"Tas izklausās pēc diezgan ekstrēmistiskiem viedokļiem", atzīmējot, ka "šis paziņojums tieši dienu iepriekš ir gluži vai saskaņots ar Krievijas paziņojumiem," norādīja valsts galva.

Trešdien presē vēstīts, ka Krievijas delegācija Durbanas konferencē gatavojas vērst konferences dalībnieku uzmanību uz krievvalodīgo tiesību pārkāpumiem Latvijā un Igaunijā, pret kuriem it kā tiekot izmantotas diskriminējošas metodes.

Trešdien "Vieda" izsludināja jaunu konkursu juristiem un interesentiem izstrādāt likumprojektu "Par Latvijas dekolonizāciju" un krimināllikuma papildinājumu, paredzot sodus par atteikšanos no Latvijas dekolonizācijas - no trijiem līdz divdesmit gadiem, kā arī mūža ieslodzījumu valsts amatpersonām, kas atsakās Latviju dekolonizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!