Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) jābūt lokanākai, ļaujot mazākumtautību skolām izvēlēties latviešu valodā pasniedzamos priekšmetus.
Trešdien pēc Rīgas 75.vidusskolas apmeklējuma prezidente žurnālistiem norādīja, ka skolām būtu jāļauj izvēlēties, kurus priekšmetus pasniegt valsts, bet kurus - dzimtajā valodā. Savukārt skolām vajadzētu būt saprātīgām un valsts valodas pasniegšanai neizvēlēties tikai tādus priekšmetus kā darbmācība, "jo no tā jau nebūs pietiekami daudz panākts skolēnu zināšanās".

"Reformas mērķis ir izglītot jaunos skolēnus par tādiem, kas spēj iekļauties jebkurā vidē un ir ar labām valsts zināšanām," sacīja Vīķe-Freiberga.

Prezidente trešdien 75.vidusskolas skolēniem, kuri mācās krievu valodā, skaidroja nākamgad vidusskolās paredzētās pārejas uz mācībām latviešu valodā nepieciešamību, norādot, ka reforma palīdzēs mazākumtautību skolu jauniešiem labāk integrēties sabiedrībā.

Vīķe-Freiberga uzvēra, ka, tikai zinot valsts valodu, mazākumtautību skolu beidzējiem būs vienlīdzīgas iespējas iegūt labu izglītību, strādāt darbā, kas sagādā gandarījumu un dod ieguldījumu visai valstij.

"Mēs vēlamies veicināt jūsu kultūras mantojuma saglabāšanos, nevis jums to atņemt, un veidot sabiedrību, kurā katra cilvēka darbs nes labumu visiem," piebilda prezidente.

Skolas audzēkņus interesēja, vai gaidāmā reforma nenozīmē krievu skolu likvidāciju, uz ko Vīķe-Freiberga norādīja, ka reforma attieksies tikai uz vidusskolēniem, turklāt ne uz visiem priekšmetiem, jo 40% no visiem priekšmetiem varēs pasniegt dzimtajā valodā. Uz jautājumu, kas notiks ar skolotājiem, kuri ir labi sava priekšmeta pārzinātāji, bet nepārzina valodu, prezidente atbildēja, ka, iespējams, skolas vadība par labāku uzskatīs šo priekšmetu arī turpmāk pasniegt dzimtajā valodā, taču norādīja, ka skolotājiem ir pietiekami daudz iespēju kursos apgūt latviešu valodu.

Pēc tikšanās Vīķe-Freiberga žurnālistiem atzina, ka vēlreiz pārliecinājusies, cik daudz atkarīgs no skolas vadības, lai skolā būtu viss nepieciešamais, lai tā būtu sakopta un gatava stāties pretī dažādām pārmaiņām un izaicinājumiem, izskolojot prasmīgus jauniešus.

"Pozitīva ir skolas direktores attieksme un atbildība, ar kādu viņa stājas pretī jaunajām prasībām," secināja prezidente.

Viesojoties skolā, prezidente interesējās par bibliotēku, pieejamās literatūras klāstu, iepazinās ar grāmatām, kas iegādātas par valsts piešķirtajiem līdzekļiem, viņa arī piedalījās informātikas stundā.

Skolēni prezidenti sagaidīja ar dziesmām, bet piemiņai par viesošanos mācību iestādē uzdāvināja skolas ansambļa ierakstītu kompaktdisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!