Foto: Reuters/Scanpix
Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīvas otrdien, plkst.13:00 Rīgas pilī uz sarunu par pašreizējo situāciju koalīcijas veidošanā un iespējamo turpmāko politiķu rīcību tiek aicināti Zatlera reformu partijas (ZRP), partijas "Vienotība" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK pārstāvji, informē prezidenta Preses dienests.

No katras partijas uz tikšanos aicināts viens pārstāvis.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne portālu "Delfi" informēja, ka Klāvs Olšteins, kurš kopā ar pieciem domubiedriem atšķēlās no ZRP un arī piedalās koalīcijas sarunās, "netika un netiks aicināts uz pili".

Krapāne uzsvēra, ka prezidents Bērziņš vēlas tikties ar politiskajiem spēkiem, kuri ir ievēlēti Saeimā un guvuši vēlētāju uzticību, bet neatkarīgu deputātu grupu par šādu spēku nevarot uzskatīt.

Savukārt plkst. 15:00 pēc apvienības "Saskaņas centrs" valdes priekšsēdētāju Nila Ušakova iniciatīvas Bērziņš tiksies ar viņu, lai pārrunātu jautājumus par aktuālo politisko situāciju valstī un līdzšinējo valdības veidošanas gaitu.

11.Saeimas priekšsēdētājas amatā otrdien ievēlētā "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa gan preses konferencē otrdien pauda uzskatu, ka ar sešu Olšteina grupas deputātu balsīm koalīcija var rēķināties, ko pierādījuši otrdienas balsojumi par Saeimas Prezidija locekļiem, un tāpēc būtu loģiski, ka šai deputātu grupai būtu iespēja atbildēt vai pārraudzīt kādu nozari.

Tomēr no Rīgas pils nākušie neoficiālie signāli liecina, ka prezidents Bērziņš varētu kategoriski iebilst pret topošās "reformu un tiesiskuma" koalīcijas paļaušanos uz šīm sešām balsīm. Visticamāk, prezidents jau otrdien to centīsies norādīt premjeram Valdim Dombrovskim, kurš pilī paredzētajā sarunā pārstāvēs "Vienotību", jo Rīgas pilī valda uzskats, ka Dombrovskis vēl nav sapratis prezidenta nostājas nopietnību šajā jautājumā.

Arī pašā "Olšteina grupā" daloties viedokļi par to, vai tā vēlas deleģēt savu pārstāvi kādas ministrijas vadīšanai. Kāds pirmdienas vakara sarunu dalībnieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka Olšteins uzstājis uz ministrijas vadību, savukārt cita "sešinieka" pārstāve sarunās Elīna Siliņa teikusi, ka nekādi amati par atbalstu koalīcijai neesot nepieciešami.

Vēl viens no ZRP aizgājušais deputāts Gunārs Rusiņš žurnālistiem pirmdienas vakarā pauda pārliecību, ka uz ministriju vadību "Olšteina grupa" varētu nepretendēt, bet, ja šiem deputātiem piedāvātu, tie labprāt varētu uzņemties kādas ministrijas parlamentārā sekretāra amatu. Kandidāts tiktu izvēlēts atkarībā no piedāvātās nozares.

Kāds ZRP pārstāvis portālam "Delfi" neoficiāli atklāja, ka Olšteins vēloties nepieļaut ZRP nominētā kandidāta Riharda Kozlovska nonākšanu IeM vadībā, turklāt to darot kādu "aukliņu raustītāju" interesēs, kas arī paši ZRP devuši mājienus atteikties no Iekšlietu ministrijas.

Ņemot vērā šo tikšanos, kā arī to, ka vēl turpinās Saeimas Prezidija vēlēšanas, otrdien plānotā valdības sēde ir pārcelta uz trešdienu.

Jau vēstīts, ka pirmdienas vakarā pēc neveiksmīgā mēģinājuma Saeimas priekšsēža amatā ievēlēt ZRP līderi Valdi Zatleru, kurš iepriekš solīto 56 balsu vietā saņēma tikai 45, ZRP paziņoja, ka virzīs šim amatam Āboltiņu, savukārt SC izvirzīja savu kandidātu Klementjevu. Otrdienas rītā balsojumā uzvaru guva Āboltiņa, kura ar 51 balsi par atkārtoti kļuva par valsts otro augstāko amatpersonu.

Zatlers pirmdien pauda, ka balsojums bija stabilitātes tests pirms nedēļas ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības izveidotajai "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un rezultāts nav labs signāls koalīcijas stabilitātei. Savukārt šīs koalīcijas veidotāju izvirzītais premjera amata kandidāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzina, ka tas ir "diezgan nožēlojams sākums 11.Saeimai".Zatlera kandidatūru izvirzīja Valdis Dombrovskis un Dzintars Zaķis no "Vienotības", ZRP deputāte Inese Lībiņa - Egnere, Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinsiks un deputāts Klāvs Olšteins, kurš ar vēl pieciem ZRP deputātiem svētdien paziņoja par izstāšanos no ZRP un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu.

Dombrovskis jau svētdien vakarā pirmdienas balsojums par Saeimas priekšsēdētāju būs zināms indikators "Olšteina grupas" gatavībai atbalstīt koalīciju.

No ZRP aizgājušie deputāti pauda gatavību atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" - ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība - vienojās jau nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.

Svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!