Foto: LETA

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš ir apsveicis Krievijas premjeru Vladimiru Putinu ar ievēlēšanu Krievijas prezidenta amatā un pauda pārliecību, ka "konstruktīva sadarbība starp mūsu valstīm tiks turpināta", portālu "Delfi" informēja prezidenta kanceleja.

Bērziņš apsveikumā Putinam novēl viņam panākumus, "veicot augstākās Krievijas Federācijas valsts amatpersonas pienākumus Krievijas sabiedrības labā".

"Vēlos paust pārliecību, ka konstruktīva sadarbība starp mūsu valstīm tiks turpināta," teikts prezidenta apsveikumā. Bērziņš arī aicina nākamo kaimiņvalsts vadītāju "veicināt labas kaimiņattiecības un dot jaunus impulsus mūsu sadarbībai".

"Pieņemiet, Jūsu Ekselence, manas visdziļākās cieņas apliecinājumus," teikts apsveikuma nobeigumā.

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Vladimirs Putins, kurš ieguvis 63,6% vēlētāju atbalstu.

Bijušais PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks Putins kļuva par Krievijas prezidenta pienākumu izpildītāju 1999.gada 31.decembrī, kad no prezidenta amata atkāpās Boriss Jeļcins un toreizējam premjeram Putinam, kuru Jeļcins bija izraudzījies par savu "pēcteci", saskaņā ar konstitūciju bija jāuzņemas valsts vadība. Putins uzvarēja 2000.gada 26. martā notikušajās ārkārtas prezidenta vēlēšanās, iegūstot 53% balsu, un 2004.gada 14.martā ar 71% balsu tika ievēlēts uz otru amata termiņu.

Putins tiek apsūdzēts, ka savas prezidentūras laikā pārlieku koncentrējis varu savās rokās un ierobežojis demokrātiju, kā arī bijis faktiskais valsts vadītājs, pēdējos četrus gadus esot premjera amatā. Tā kā 2008.gadā konstitūcija liedza Putinam kandidēt uz trešo prezidenta amata termiņu pēc kārtas, viņš prezidenta amatam atbalstīja pirmā vicepremjera Dmitrija Medvedeva kandidatūru.

Medvedevs, kurš ir Putina līdzgaitnieks kopš darba gadiem tolaik Putina vadītajā Sanktpēterburgas mērijas ārējo sakaru daļā 90.gadu pirmajā pusē, pagājušā gada septembrī notikušajā partijas "Vienotā Krievija" kongresā izvirzīja Putina kandidatūru prezidenta amatam, savukārt, Putins paziņoja, ka viņa uzvaras gadījumā Medvedevs kļūs par premjerministru.

Medvedeva prezidentūras laikā tika grozīta konstitūcija, tāpēc tagad prezidentu ievēlēja nevis uz četriem, bet uz sešiem gadiem. Joprojām ir spēkā ierobežojums, ka viens cilvēks nevar būt prezidents divus amata termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!