Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien, 26. novembrī, atkārtoti tiksies ar 13. Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvjiem, liecina viņa darba kārtība.

Pulksten 8 prezidents tiksies ar partijas "Saskaņa" pārstāvjiem, pēc tam sekos tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvjiem.

Savukārt pulksten 10.05 Vējonis tiksies ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "KPV LV" pārstāvjiem. Ar šiem politiskajiem spēkiem prezidents tiksies vienlaicīgi.

Kopīgu tikšanos iepriekš pieprasīja gan "Attīstībai/Par!", gan "KPV LV", lai pārrunātu valdības procesa veidošanas gaitu un viestu skaidrību par Valsts prezidenta piektdienas rīta izteikumiem.

Jāatgādina, ka intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Vējonis piektdien sacīja, ka, ja valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas līdz pirmdienai, 26. novembrim, nespēs vienoties par vairākuma atbalstītu Ministru prezidenta amata kandidātu, tad otra iespēja tām vairs netiks dota.

"Protams, ka man ir plāns "B", kas partijām varētu nepatikt," sacīja Vējonis, uzsverot, ka pašreiz gan viņam neesot nekāda plāna par Saeimas atlaišanu. "Nē, es uz to pašlaik neiešu," sacīja prezidents, norādot, ka parlaments ir tikko sācis strādāt. Sīkāk par plānu "B" gan prezidents nevēlējās stāstīt, sakot, ka vēl cer uz to, ka partijas spēs vienoties un piedāvāt risinājumus.

Šie prezidenta izteikumi radīja politiķos neizpratni. Piemēram, "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems sarunā ar portālu "Delfi" atgādināja, ka Satversmes 56. pants nosaka, ka valdību veido persona, kuru uz to aicina Valsts prezidents. "KPV LV" līderis kritiski uztvēra ideju, ka premjera amatam varētu tikt izraudzīts kāds kandidāts "no malas". "Tas mūsu ieskatā būtu nepareizi, jo šāds kandidāts nav piedalījies vēlēšanās, viņš nav devis jebkādu solījumu vēlētājiem," uzsvēra politiķis.

Ziņots, ka arī otrdien, 20. novembrī, Vējonis tikās ar 13. Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvjiem, taču vienlaicīgi. Pēc šīs tikšanās prezidents aicināja politiskās partijas turpināt meklēt kopsaucējus, kā arī atzīmēja, ka šobrīd partijām sarunas jāsāk no jauna, izskatot arī citus iespējamos kandidātus uz Ministru prezidenta amatu.

Tikšanās sekoja pēc JKP līdera Jāņa Bordāna nominācijas Ministru prezidenta amatam atsaukšanas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ar 15. novembra rīkojumu Nr. 2 Vējonis atzinis par spēku zaudējušu savu 7. novembra rīkojumu Nr. 1, ar kuru viņš aicināja Bordānu izveidot Ministru kabinetu.

Iepriekš Valsts prezidents valdības veidošanu lēma uzticēt JKP premjerministra amata kandidātam Bordānam. JKP līderim tika dots uzdevums panākt vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm un Saeimas vairākuma atbalstu līdz 21. novembrim.

Tāpat tika norādīts, ka gadījumā, ja līdz 21. novembrim netiks panākta vienošanās par valdību, Valsts prezidents atsauks savu rīkojumu un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Bordāns jau 14. novembrī pēc tikšanās ar Vējoni atzina, ka viņa iecerētā valdība pašlaik nav iespējama. To viņš atzina pēc tam, kad trešdienas priekšpusdienā vairāki potenciālie koalīcijas partneri bija paziņojuši, ka izstājas no JKP līdera vadītajām valdības veidošanas sarunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!