Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš nepiedalīsies referendumā par krievu valodu kā otru valsts valodu. To Valsts pirmā amatpersona atzīst intervijā laikrakstam "Neatkarīgā".

"Es esmu savu viedokli jau paudis – ka redzu latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Es personīgi nesaskatu jēgu piedalīties šajā referendumā, jo tas paredz jautājumu par citas valodas atzīšanu par valsts valodu," intervijā saka Valsts prezidents.

Viņaprāt, Latvijas valstiskuma pamatā ir teritorija un valoda. "Ja nav valodas, nav Latvijas. Manuprāt, valoda ir pamats valstiskumam, nav iespējams tālāk būvēt Latviju bez latviešu valodas. Ja veidosies tāda situācija, ka nav iespējams saglabāt un nostiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, tad es varu uzskatīt, ka man nav izdevies veikt Valsts prezidenta darbu. Tad man amats jāatstāj," prezidents atkāroti uzsver iepriekš jau pausto nostāju.

Komentējot "Saskaņas centra" (SC) līdera Nila Ušakova un citu SC pārstāvju dalību parakstu vākšanā par krievu valodu, prezidents pauda izbrīnu par politiķu tuvredzīgo pieeju. "Es brīnos par daudzu politiķu tuvredzīgu pieeju daudzām lietām. Tiešām, šāda rīcība neveicina sabiedrības saliedēšanas procesu," teica prezidents.

Savukārt vaicāts, vai viņš prezidenta amatā būtu gatavs Ušakovu kādreiz nominēt par premjera kandidātu, Bērziņš sacīja, ka, viņaprāt, Ušakovam vēl ir krietni jāaug un jāparāda sevi arī no pozitīvās puses, un pirms nominēšanas būtu jāizvērtē, kā cilvēks sevi parādījis un ko paveicis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!