Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš uzrunā Zemessardzes 20 gadu jubilejai veltītajā militārajā parādē uzsvēra Zemessardzes nozīmi pirmajos gados pēc neatkarības atgūšanas un tās pašreizējo darbu, nodrošinot saikni starp armiju un sabiedrību, un novēlēja zemessargiem ar savu darbību veicināt Latvijas tautā patriotisma un valstiskās pašapziņas jūtas, informēja Valsts prezidenta Preses dienests.

"Pirms 20 gadiem augustā nevienam Latvijas patriotam nebija šaubu, ka tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamība ir neapstrīdama un pamatota. Toreiz vēl spilgtā atmiņā bija janvāra barikādes, kad īpaši saasinājās politisko spēku konfrontācija par un pret Latvijas neatkarību. Sākās uzbrukumi tikko dibinātajiem Valsts muitas posteņiem, tika bloķētas valsts iestādes, terorizēti cilvēki. Atgūstot neatkarību, bija pienācis laiks rīkoties pašiem un vīri, kas sevī juta patriotismu un drosmi stāties pretī bruņotam pārspēkam, stājās Zemessardzes rindās," atgādināja Bērziņš.


"Nepietiekami apbruņoti un apmācīti, dažādi ģērbušies pirmajos gados zemessargi darīja visu – sargāja valsts robežu, cīnījās pret kontrabandistiem, ķēra likumpārkāpējus, dzēsa ugunsgrēkus, palīdzēja civiliedzīvotājiem plūdu pārņemtās teritorijās, kontrolēja tobrīd valsts teritorijā izvietoto Krievijas karaspēka daļu pārvietošanos. Cilvēkiem trūka pieredzes un materiālā nodrošinājuma, viņi kļūdījās un mācījās no savām kļūdām. Dažāda vecuma, atšķirīgi izglītoti, visdažādāko profesiju pārstāvji tomēr spēja vienoties par galveno: viņi visu darīja savai zemei un savai tautai, tādēļ arī iemantoja arvien lielāku tautas uzticību," klāstīja prezidents, norādot, ka gan toreiz, gan arī tagad var teikt, ka zemessargs nav profesija, bet gan dzīvesveids.

Tagad situācija mainījusies, bet "tieši Zemessardze kā skaitliski lielākais un valsts teritorijā visplašāk izvietotais spēku veids uztur saiti starp bruņotajiem spēkiem un sabiedrību", uzsvēra Bērziņš, klāstot, ka galvenais Zemessardzes uzdevums ir un paliek iesaiste savas zemes aizstāvēšanā un valsts aizsardzības uzdevumu pildīšana.

Bērziņš pateicās "visiem un katram, kas pirms 20 gadiem apņēmības un patriotisma vadīts aizsāka šo pašaizsardzības kustību, kā arī tiem, kas šodien to turpina un papildina Zemessardzes rindas", un pauda prieku, ka Zemessardzē ir arvien vairāk jaunākās paaudzes pārstāvju.

Viņš novēlēja Zemessardzei būt par "vienu no Latvijas aizsardzības spēku stūrakmeņiem arī turpmāk, ar savu darbību veicinot Latvijas tautā patriotisma un valstiskās pašapziņas jūtas, kuras mums šobrīd nepieciešamas vairāk kā jebkad agrāk!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!