Foto: DELFI
Partijām ir jāatrod pamati, lai vienotos Latvijai un Eiropai stratēģiski nozīmīgu lēmumu pieņemšanā, bet sabiedrības šķelšana un politiskas spekulācijas sava elektorāta paplašināšanai nav pieļaujamas, uzskata Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents šonedēļ sāks sarunu raundu ar 11.Saeimā pārstāvētajām partijām par jautājumiem, no kuru risinājuma un konkrētiem Saeimas balsojumiem ir atkarīga Latvijas nākotne, informēja prezidenta Preses dienests.

"Laikā, kad pasaules lielākās ekonomikas un Eiropas Savienības valstis ir izšķirīgu lēmumu priekšā, Latvijas politiķu atbildība un attieksme pret valstī notiekošo un tā ietekmi uz globāliem lēmumiem ir izšķiroša. Politiskas spekulācijas un sabiedrības šķelšana sava elektorāta paplašināšanas nolūkā nav pieņemama un pieļaujama. Partijām ir jāatrod pamati, lai vienotos Latvijai un Eiropai stratēģiski nozīmīgu lēmumu pieņemšanā. Ja vēlamies Latvijas attīstību nevis stagnāciju un cilvēku nedrošību par nākotni, šādai pieejai valstiski domājošu un atbildīgu politiķu vidū nav vietas. Neatrisināti jautājumi Latvijā var ietekmēt arī Latvijas pozīciju Eiropas Savienībai nozīmīgos jautājumos. Latvijas interesēs ir stipra Eiropas Savienība un saliedēta, savstarpējā tolerancē un cieņā balstīta Latvijas sabiedrība," uzsver Valsts prezidents.

Tādēļ Valsts prezidenta ar partijām plāno pārrunāt nepieciešamību nodrošināt Latvijai finansējumu nākamajā ES daudzgadu budžetā gan tautsaimniecības attīstībai, gan arī lauksaimniecībai. "Visu Latvijas politisko spēku atbildība ir koordinēti strādāt šī mērķa sasniegšanai gan kohēzijas politikas, gan arī kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros," norādīts prezidenta paziņojumā.

Prezidents pārrunās ar partijām arī plānotos jauno ES līgumu un Lisabonas līguma grozījumus. "Veiksmīgas attīstības priekšnoteikums ir Latvijas pilna dalība Eiropa Savienības darbā. Mēs nevaram atļauties būt novērotāju pozīcijās, bet mums ir jāvar piedalīties un savu iespēju robežās ietekmēt Eiropas lēmumus. Mūsu interesēs ir stabila un augoša Eiropa. Tādēļ mūsu atbildība ir pēc iespējas ātra Lisabonas līguma grozījumu ratifikācija. Pat, ja šie grozījumi tieši neattiecas uz mums, kamēr neesam iestājušies eirozonā, pat, ja to vēl nav paveicis vairums eirozonas valstu, Latvija var parādīt savu labo gribu, darot iespējamu eirozonas stabilizāciju," skaidro prezidents.

"Ja vēlamies stipru Eiropu, kura spēs ilgtermiņā rūpēties gan par Latvijas drošību, gan arī būs augošs noieta tirgus Latvijas precēm, mums ar jaunā Eiropas līguma palīdzību ir jāveicina atbildīga saimniekošana Eiropā. Arī šeit mums ir jāsāk no pašu mājām, pārkāpjot pāri ikdienas politiskajiem ķīviņiem un vienojoties par Latvijas izaugsmei patiešām būtiskām lietām," uzsver Bērziņš.

Tāpat sarunu dienas kārtībā būs Fiskālās disciplīnas likuma izskatīšana Saeimā un ar to saistītie Satversmes grozījumi, kas paredz atbildīgāku fiskālo politiku un nākotnē varētu ierobežot nesaprātīgu rīcību ar valsts finansēm. "Šie grozījumi ir būtisks solis uz priekšu, seko jaunākajām pasaules tendencēm. Sarunās nepieciešams ne tikai noskaidrot partiju viedokļus, bet arī izvērtēt to, lai finanšu stabilitāte nekļūtu par apgrūtinājumu ekonomiskajai izaugsmei, panākot vienošanos par to, kādu valsts budžeta plānošanas periodu izvēlēties par atbilstošāko, ņemot vērā arī Eiropas Savienības un pašvaldību kontekstu," skaidrots prezidenta paziņojumā.

Plānots apspriest arī Nacionālā attīstības plāna (NAP) izstrādi. "Latvijas politiskie spēki ir atbildīgi par darba organizēšanu tā, lai netiktu nokavēti NAP izstrādes termiņi, lai diskusijas būtu savlaicīgas, bet pieņemtie lēmumi uz nākotni vērsti, gudri, politiski un saimnieciski izsvērti. Lai paveiktu šo uzdevumu darbā ir jāiesaista valdības partneri, jāuzklausa nozaru asociācijas, kā arī aktīvākās Latvijas pašvaldības," norādīts Bērziņa paziņojumā.

Viņš arī uzsver latviešu valodas kā valsts valodas un Latvijas valsts pamatu aizsardzību. Sarunās iecerēts meklēt saskarsmes punktus saliedētākas sabiedrības veidošanai, nefokusējoties tikai uz gaidāmo referendumu vai strikti juridiskiem jautājumiem, bet domājot par iespējamiem risinājumiem tuvākajā nākotnē, kas mazinātu izteiktu politisko spēku pozicionēšanos nacionālajā jautājumā, teikts paziņojumā.

Pirmā uz sarunu pie Valsts prezidenta trešdien aicināta Saeimas priekšsēdētāju un valdības vadītāju pārstāvošā partija "Vienotība", tuvāko nedēļu laikā notiks sarunas ar Zatlera reformu partiju, Nacionālo apvienību VL/TB/LNNK, "Saskaņas centru" un Zaļo un Zemnieku savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!