Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien piedalījās pāvesta Franciska pontifikāta inaugurācijas svinībās Vatikānā, sveicot jauno pāvestu no Latvijas tautas un sevis personīgi, kā arī uzaicināja pāvestu uz Pasaules jaunatnes dienām 2015, ja tās notiks Latvijā, liecina prezidenta Preses dienesta paziņojums.

Sveicot pāvestu, prezidents pasniedza viņam dāvanā sudraba trauku - olu turētāju, liecina ieraksts Prezidenta oficiālajā kontā tviterī.


Inaugurācijas svinību laikā Andris Bērziņš tikās ar dažādu valstu augstākajām amatpersonām - ASV viceprezidentu Džo Baidenu, Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski, Igaunijas valdības vadītāju Andrusu Ansipu, Vācijas kancleri Angelu Merkeli, bijušo Eirogrupas prezidentu Žanu Klodu Junkeru.

Jau ziņots, ka otrdien Vatikānā notika jaunievēlētā Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska svinīgā inaugurācijas ceremonija, kurā piedalījās simtiem garīdznieku, valstu delegācijas un citi viesi.

13. marta vakarā, otrajā konklāva dienā, baltu dūmu mutuļi no Siksta kapelas skursteņa vēstīja, ka ir ievēlēts jauns pāvests 1,2 miljardiem pasaules katoļu. Par galveno dvēseļu ganu kļuva  kardināls no Argentīnas Horhe Mario Bergoljo, kurš  izvēlējās Franciska vārdu.

76 gadus vecais Buenosairesas arhibīskaps ir pirmais latīņamerikānis un jezuīts, kurš sēdēs Svētajā Krēslā.

Pāvesta vārdu Bergoljo izvēlējies par godu Svētajam Asīzes Franciskam, kurš bija dabas apbrīnotājs un trūcīgo cilvēku kalps. Asīzes Francisks 12. gadsimtā piedzima bagāta audumu tirgotāja ģimenē, bet vēlāk atteicās no mantojuma un skrandās dzīvoja starp ubagiem pie Svētā Pētera bazilikas Romā.

Vēstīts, ka Svētais Krēsls palika bez saimnieka februāra beigās, kad  no amata atkāpās pāvests Benedikts XVI, kas kļuva par pirmo šādu gadījumu gadsimtu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!