Foto: LETA

Nākamajā otrdienā, 14.oktobrī varētu tikt nosaukts Ministru prezidenta amata kandidāts, intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes" teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš teica, ka līdz otrdienai laika ir pietiekami, lai partijas spētu vienoties par koalīcijas sastāvu.

Lai gan Valsts prezidents atzina, ka koalīcijas izveidošanai pietiek ar trim partijām, tomēr, viņaprāt, koalīcija var būt arī plašāka. Tas esot atkarīgs no jaunievēlēto deputātu spējas vienoties. Trijām partijām esot vieglāk vienoties par kompromisiem, bet plašākā koalīcijā lēmumu pieņemšana būtu balstīta uz plašāka cilvēku loka viedokli.

Valsts prezidents atzina, ja partijas būs vienojušās par nākamo premjeru virzīt pašreizējo Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), viņš šo lēmumu atbalstīs un viņu nominēs. Taču viņš atzina, ka Straujuma līdz šim vēl nav paudusi skaidru viedokli par to, vai ir gatava un vēlas vadīt valdību nākamos četrus gadus. Tas politiķei esot jāizlemj jau tuvākajā laikā un jādod skaidra atbilde, uzskata Bērziņš.

Jau ziņots, ka nākamās oficiālās pašreizējo valdības partneru trīspusējās sarunas par valdības veidošanu plānotas nākamnedēļ, 13.oktobrī.

Pašlaik koalīcijas partneri oficiāli ir pauduši, ka atbalsta pašreizējās Ministru prezidentes Straujumas kandidatūru arī nākamās valdības vadīšanai.

Tāpat pašreizējie partneri vienojušies, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt sešas atbildības jomas, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) - piecas, bet nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - četras. Starp šīm atbildības jomām ir ministriju vadīšana, kā arī premjera un Saeimas priekšsēdētāja amats.

Koalīcijas partneri oficiāli pauduši, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt premjera, finanšu ministra un ārlietu ministra amats, ZZS varētu turpināt vadīt Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju un Aizsardzības ministriju, bet VL-TB/LNNK - Kultūras ministriju. Tāpat premjera partija varētu uzņemties atbildību arī par Veselības ministriju.

Savukārt uz Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas vadību (VARAM), kā arī Satiksmes ministrijas (SM) vadību pretendē vairākas partijas. VL-TB/LNNK arī izteikusies, ka gribētu turpināt vadīt visas līdzšinējās ministrijas, kā arī starp partijas prioritātēm ir arī Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Iekšlietu ministrija, bet ZZS savā pārziņā gribētu pašreizējās ministrijas, kā arī VARAM un SM.
Plānots, ka partiju trīspusējā tikšanās notiks pirms sarunām ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, kas sāksies nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!