Prezidents 'cilvēciski' atbalsta, premjers pieļauj diskusiju par brīvdienām pareizticīgo Ziemassvētkos  (262)

Delfi

Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš personīgi uzskata, ka pareizticīgo Ziemassvētki būtu nosakāmi par svētku dienu, un arī premjers Valdis Dombrovskis (V) pret šo ideju nav tik kategoriski noraidošs kā vairāki vadoši viņa partijas biedri, un uzskata, ka vispirms šis jautājums būtu pamatīgi jāizdiskutē.

Bērziņš trešdien žurnālistiem sacīja, ka "vēsturiski šeit dzīvo tik liels cilvēku skaits, kaut vai vecticībnieki, [kas svin pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī], ka vajadzētu tomēr iezīmēt skaidri kā brīvdienu un iet uz priekšu". Prezidents norādīja, ka "mēs varam aizvērt acis un izlikties", tomēr Latvijā dzīvo daudz pareizticīgo un vecticībnieku. Prezidents uzsvēra, ka "cilvēciski un loģiski es to atbalstu", tomēr uzsvēra, ka tas ir Saeimā izlemjams jautājums.

Savukārt Dombrovskis, kura pārstāvētās partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa naktī pēc "valodas refereduma" ieceri noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus par svētku dienu nodēvēja par "absurdāko ideju", žurnālistiem trešdien sacīja, ka "šis jautājums mums ir nopietni jāizdiskutē un tikai pēc diskusijas varēsim pieņemt lēmumu".

Premjers norādīja, ka savulaik Eināra Repšes valdības laikos, ka Dombrovskis bija finanšu ministrs, jautājums bijis valdības dienaskārtībā. Toreiz vērtēta kopējā jaunu svētku dienu ietekme uz budžetu, savukārt darba devēju organizācijas papildus svētku dienu ieviešanu nav atbalstījušas, atminējās Dombrovskis.

Premjers norādīja, ka ir iespējami arī dažādi "starptrisinājumi", piemēram, noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus par atzīmējamo dienu. Dombrovskis vairākkārt uzsvēra, ka pirms gala lēmuma būs nepieciešama nopietna diskusija. 

Jau ziņots, ka apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcija iesniegusi Saeimā priekšlikumus grozījumiem likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, rosinot noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī par svētku dienu, informē frakcija. "Pareizticīgo ziemassvētku oficiālā atzīšana nav etnisks vai lingvistisks jautājums, jo pareizticīgajās draudzēs ir gan latvieši, gan krievi, gan citu tautību pārstāvji, tomēr šo svētku oficiāla atzīšana kļūtu par ļoti svarīgu pozitīvu signālu tieši krieviski runājošiem Latvijas iedzīvotājiem, kas vairākumā ir pareizticīgie vai vecticībnieki," uzskata SC līderis Nils Ušakovs.

Saeimas opozīcija ierosinājumu noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus par svētku dienu izsaka gandrīz katru gadu, un līdz šim valdošais vairākums šo priekšlikumu allaž ir noraidījis.

Pēc sestdien notikušā "valodas referenduma" svētku dienas statusa piešķiršanu pareizticīgo Ziemassvētkiem kā vienu no sabiedrības saliedēšanas pasākumiem minēja Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers, savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa šo ideju nosauca par "absurdu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!