Foto: LETA

“Mums ir kopā jāstrādā un jāpieliek visas pūles, lai nodrošinātu ikvienam bērnam iespēju uzaugt ģimeniskā vidē,” to Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra piektdien Bāreņu dienai veltītajā pieņemšanā, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Tiekoties ar ģimenēm, audžu ģimeņu un bāreņu nevalstiskajām organizācijām, garīdzniecības pārstāvjiem, kā arī valsts institūciju un pašvaldību pārstāvjiem, Raimonds Vējonis pateicās par ieguldīto pašaizliedzīgo darbu. Valsts prezidents īpaši izcēla garīdzniecības pārstāvju un draudžu aizsākto ekumēnisko iniciatīvu ar mērķi aicināt ģimenes atbalstīt bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus.

Labklājības ministrs Uldis Augulis apliecināja, ka mērķis ir jau piecu gadu laikā nodrošināt, lai 80% bērnu namos mītošo bērnu varētu dzīvot ģimeniskā vidē, un tam izstrādāts konkrētu pasākumu kopums. Ministrs atzina, ka šī mērķa sasniegšanai ir nepieciešams visas sabiedrības atbalsts un izpratne. To uzsvēra arī audžumamma un profesionālo audžuģimeņu apvienības "Terēze" vadītāja Ārija Martukāne, akcentējot nepieciešamību mainīt sabiedrības domāšanu.

Ā.Martukāne atgādināja, ka pašlaik sākas deinstitucionalizācijas plāna ieviešana Latvijā, kas paredz bez vecāku gādības palikušiem bērniem nodrošināt aprūpi ģimeniskā vidē, un aicināja ikvienu uzdot sev jautājumu: ko es varu izdarīt tagad un tūlīt, lai kādam bārenim būtu iespēja augt ģimenē? "Latvija būs spērusi lielu soli pretī cilvēcībai, kad likums neļaus nevienu bērnu līdz trīs gadu vecumam ievietot bērnu namā," norādīja Martukāne. Piekrītot šai atziņai, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs to nosauca par "mūsu sabiedrības eksāmenu".

Bāreņu dienai veltītajā pieņemšanā Valsts prezidents Raimonds Vējonis piedalījās kopā ar kundzi Ivetu Vējoni. Viņš uzrunāja arī bērnus, aicinot būt čakliem mācībās un saglabāt veselīgu dzīvesveidu, cienīt un mīlēt savus vecākus un valsti.

Preses dienests informē, ka turpmāk ik gadu, tuvojoties Bāreņu svētdienai, Valsts prezidents aicinās uz pieņemšanu Latvijas ļaudis, kuri palīdz mūsu bērniem augt ģimeniskā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!