Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās jauno Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kas paredz liegt politisko aģitāciju televīzijā 30 dienas pirms vēlēšanām, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kanceleja.

Vienlaikus ar šā likuma izsludināšanu prezidents aicinās atbildīgās institūcijas nodrošināt arī praktiski likumā noteiktos alternatīvos mehānismus iedzīvotāju informēšanai to 30 dienu laikā, kad tiks aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija televīzijā.

Likumā arī konstatēta kāda tehniska nepilnība, bet Saeimas atbildīgā komisija to nolēmusi labot steidzamā kārtībā. Līdz ar to likums tiek izsludināts, pavēstīja prezidenta pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Saeimā aizvadītajā ceturtdienā vienbalsīgi galīgajā lasījumā atbalstīja jauno Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kas paredz televīzijās 30 dienas pirms vēlēšanām aizliegt politiskās reklāmas. Par to nobalsoja 85 klātesošie deputāti, neviens nebalsoja pret un neviens balsojumā neatturējās.

Jaunajā likumā, kas stāsies spēkā nākamajā gadā, apvienota līdz šim vairākos likumos noteiktā kārtība, kā arī noteikta aģitācijas un tās uzraudzības kārtība pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām.

Likumprojekts paredz aizliegt priekšvēlēšanu aģitāciju televīzijā 30 dienas pirms vēlēšanām. Šis ierobežojums neattieksies uz sludinājumiem par deputātu kandidātu tikšanos ar vēlētājiem. Šis aizliegums neattieksies arī uz noteikto bezmaksas raidlaiku sabiedriskās televīzijas un radio pirmajā programmā.

Tāpat kā pašlaik, partijas aģitācijai bez maksas varēs izmantot četras reizes pa piecām raidlaika minūtēm 25 dienu laikā pirms vēlēšanām. Šāda kārtība katram partiju sarakstam nodrošinās vienādu bezmaksas raidlaiku.

Tāpat papildus valsts nodrošinātajam bezmaksas raidlaikam katrs vēlēšanām pieteiktais saraksts varēs piedalīties priekšvēlēšanu raidījumu veidošanā elektronisko plašsaziņas līdzekļu un komerctelevīziju programmās. Finansējumu šādiem raidījumiem sabiedriskā pasūtījuma ietvaros plānos Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.

Jaunā priekšvēlēšanu aģitācijas kārtība stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!