Foto: LETA

Pārmetumi par lēmumu apmeklēt ziemas olimpiskās spēles Sočos ir nomelnošanas kampaņa, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Lai gāztu mēslus uz manas galvas, atrod visu ko," lakoniski izteicās prezidents. Viņš norādīja, ka olimpiskajās spēlēs piedalās sportisti, nevis politiķi, un tas ir viņa pienākums reprezentēt Latviju un atbalstīt sportistus.

Viņaprāt, pārvērst olimpisko spēļu apmeklēšanu politiskā rakursā ir neloģiski. "Savulaik olimpisko spēļu dēļ pārtrauca pat karus," atgādināja Bērziņš. Viņš aicināja citu valstu prezidentus publiski paskaidrot, kāpēc izlēmuši spēles neapmeklēt. "ASV prezidents Baraks Obama neapmeklēja arī olimpiskās spēles Londonā," norādīja Bērziņš.

Prezidents atklāja, ka sākotnēji bija nolēmis spēles neapmeklēt, bet Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) spiediena dēļ piekrita apmeklēt spēļu atklāšanas ceremoniju. Šī kritika ir nomelnošanas kampaņa, atkārtoti uzsvēra Bērziņš.

Jau ziņots, ka vairāku valstu prezidenti paziņojuši, ka olimpiskās spēles Sočos neapmeklēs, tostarp arī Francijas prezidents Fransuā Olands, Vācijas prezidents Joahims Gauks, kā arī Igaunijas prezidents Tomass Hendrikss Ilvess.

Kā ziņots, uzaicinājumu apmeklēt ziemas olimpiskās spēles Sočos saņēma Latvijas Valsts prezidents Bērziņš, demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis un izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), pastāstīja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir piešķīrusi ielūgumus trim valsts amatpersonām. Prezidents un premjers katrs var aicināt sev līdz vienu viesi un divas pavadošās personas, savukārt nozares ministram ir viens ielūgums pašam un viņš var aicināt vēl vienu viesi. Ielūgumu saņēmēji paši var brīvi izlemt, kuras personas aicināt doties līdzi.

2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais sporta pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas. Tās norisināsies no 2014.gada 7. līdz 23.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!