Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš nesaka "nē" profesionāļu valdībai, tāpēc pie šīs idejas varam turpināt strādāt, pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem sacīja "Saskaņas centra" (SC) frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Agešins skaidroja, ka "profesionāļu valdībā" par ministriem strādātu pašreizējie valsts sekretāri, kā arī, iespējams, kāds no ministriem. Bezpartejiskie profesionāļi - tāda ir SC nostāja par ministriem, akcentēja politiķis. Pēc viņa domām, šī ideja ir ļoti populāra arī sabiedrībā.

Ņemot vērā, ka līdz Saeimas vēlēšanām palikuši tikai desmit mēneši, tas būtu labākais risinājums, kas ļautu valdībai un Saeimai šo laiku nostrādāt "bez stresiem un kašķiem".

Šāda valdība būtu jāvada pieredzes bagātam cilvēkam un nevar izslēgt to, ka šis cilvēks varētu būt gan no politiķu vides, gan no uzņēmēju vides, gan no sociālo partneru vides, piebilda SC pārstāvis.

SC nosauca prezidentam arī konkrētu vienu kandidātu premjera amatam, taču žurnālistiem to neatklāja, jo tā ir prezidenta kompetence - nominēt šo cilvēku valdības vadītāja amatam vai nē. Arī ar prezidentu SC pārstāvji vienojušies, ka pirmie kandidāta uzvārdu nenosauks.

Agešins vien norādīja, ka šis cilvēks nav SC biedrs, bet ir informēts par to, ka viņa uzvārds tika nosaukts prezidentam. "Tā ir prezidenta kompetence ar viņu runāt, un, cik mums zināms, prezidents ar viņu runā," piebilda Agešins.

Kā ziņots, noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien pieņēma lēmumu nevirzīt nevienu no pirmajās sarunās minētajiem "Vienotības" premjera amata kandidātiem.

Bērziņam sarunu gaitā neesot radusies pārliecība, ka trīs izvirzītie kandidāti Ministru prezidenta amatam ir stiprākie, ko "Vienotība" var piedāvāt. "Vienotība" premjera amatam piedāvāja aizsardzības ministru Arti Pabriku, premjera padomnieku Intu Dālderi un Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš neoficiāli bija izteicis piedāvājumu uzņemties valdības vadīšanu Saeimas priekšsēdētājai "Vienotības" līderei Solvitai Āboltiņai, kura sarunā ar prezidentu noraidījusi šo piedāvājumu.

Pagājušās nedēļas piektdienā "Vienotības" frakcija un valde kopīgā sēdē vienojās atkārtoti par premjera amata kandidātu izvirzīt Pabriku un cer uz dialogu ar Valsts prezidentu.

Arī pirmajā sarunu kārtā SC pauda ideju par profesionāļu valdību, taču citu politisko spēku pārstāvji uzskata, ka valdība jāveido politiķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!