Foto: LETA

Prezidents Andris Bērziņš līdz nākamā gada 7.janvārim nogaidīs, vai partijām izdosies vienoties par vienu Ministru prezidenta amata kandidātu. Ja tas nenotiks, tad 7.janvārī Bērziņš nosauks paša izraudzīto nākamo valdības vadītāju.

To trešdien, pirmo reizi publiski atbildot uz jautājumiem par jaunās valdības veidošanu, paziņoja Valsts prezidents.

Bērziņš pagaidām vairās nosaukt savus favorītus uz Ministru prezidenta amatu, liekot noprast, ka lēmums vēl nav nobriedis: "Arī labam vīnam, pat Latvijā ražotam, ir jānorūgst!"

"Tam ir jābūt cilvēkam, kas ar savu darbību līdzšinējā vietā un laikā ir pierādījis, ka var darīt šo darbu," skaidrojot savus kritērijus jaunā premjera izvēlei, sacīja Bērziņš.

Pamatojot to, kādēļ pirms nedēļas viņš nolēmis premjera amatu piedāvāt Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, kas ir demisionējušā premjera Valda Dombrovska pārstāvētās "Vienotības" priekšsēdētāja, Bērziņš teica, ka vadījies no citās demokrātiskās valstīs pastāvošās prakses, ka valdošās partijas vadītājs ir arī valdības vadītājs.

Lēmumu neuzticēt jaunās valdības veidošanu "Vienotības" izvirzītajam aizsardzības ministram Artim Pabrikam viņš esot pieņēmis, vērtējot viņa līdzšinējo darbību aizsardzības ministra amatā. Konkrētākus Pabrika "izbrāķēšanas" iemeslus Bērziņš gan nenosauc, norādot, ka Aizsardzības ministrijas darbs lielā mērā ir valsts noslēpums, taču viens no iemesliem esot publiski jau izskanējusī informācija par konfliktsituāciju, kas izveidojusies saistībā ar ministrijas nodomiem Zvārdes poligona teritorijā.

"Delfi" jau vēstīja, ka 27. novembrī, uzņemoties politisko atbildību par 21. novembra traģēdiju Zolitūdē, par atkāpšanos paziņoja pašreizējais Ministru prezidents Dombrovskis.

Viņa pārstāvētā "Vienotība" sākotnēji premjera amatam izvirzīja trīs kandidātus – Pabriku, eiroparlamenta deputātu Krišjāni Kariņu un Dombrovska padomnieku Intu Dālderi, taču pēc tam kandidātu loku sašaurināja, nolemjot premjera amatam nominēt tikai Pabriku.

Trešdien Bērziņš paziņoja, ka nolēmis neaicināt Pabriku veidot jauno valdību. Komentējot savas vēlmes attiecībā uz jaunās valdības sastāvu, Bērziņš paziņoja, ka vienīgais ministrs, kam noteikti jāturpina darbu nākamajā valdībā, ir pašreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!