Foto: LETA
Diskutējot par strukturālajam reformām, "sarkanās līnijas" vajadzētu nospraust tikai tur, kur reformas ir pabeigtas, savukārt nozarēs, kurās reformas vēl turpinās, nedrīkst būt aizliegto tematu, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zatlers trešdien žurnālistiem sacīja, ka, piemēram, medicīnas jomā ir pabeigta vienotā neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveide, tā darbība būtu jāuzlabo, taču "sarkanā līnija" būtu atteikšanās no vienotā dienesta.

Tāpat ir reformēti Nacionālie bruņotie spēki, un arī tajos no īstenotajām izmaiņām nevajadzētu atteikties, uzsvēra Zatlers. Savukārt izglītības nozarē par īstenoto strukturālo reformu var uzskatīt principa "nauda seko skolēnam" ievešanu, taču, piemēram, augstākajā izglītība reformas pat neesot sāktas.

"Jādomā par perspektīvu - kas ir padarīts, to saglabāt un attīstīt, bet tur, kur nav padarīts, nekādu "sarkano līniju" nedrīkst būt," sacīja prezidents. Viņš gan atzina, ka partiju izteikumu par neaizskaramo sociālo budžetu ir saprotami. "Gandrīz visas partijas solīja vēlētājiem sociālo budžetu neaiztikt, un tas ir jārespektē," sacīja Zatlers.

Prezidents arī norādīja, ka trešdien tikšanās laikā apsveicis premjeru Valdi Dombrovski (V) ar apņemšanos personīgi sekot līdzi strukturālo reformu ieviešanai.

Jau ziņots, ka premjers otrdien apziņoja - strukturālās reformas tiks īstenotas visās jomās un to īstenošana turpmāk būs katra ministra personiskā atbildība. Reformu vadības grupa paplašinātajā sēdē otrdien panākta vienošanās par turpmākajiem strukturālo reformu principiem un darba virzieniem. Ministrijām un sociālajiem partneriem tagad līdz 5.martam jāsagatavo konkrētāki veicamo darbu priekšlikumus, kurus Reformu vadības grupa izskatīs 15.martā. Vienošanās paredz, ka galvenais strukturālo reformu virziens būs valsts konkurētspējas veicināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!