Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš turpina kritizēt koalīcijas "politiskos ķīviņus" un uzstāj, ka Latvijā būtu jāmaina valdības veidošanas principi, ļaujot parlamentam ievēlēt tikai premjeru, kurš pats izvēlas savu komandu, pretējā gadījumā kopdarbības vietā valdības partneru attiecības ir "vājprāta murgi" un vājo ministru nomaiņu ierobežo koalīcijas līgumi, uzrunā ekspertu diskusijā "Stiprāka un atbildīgāka izpildvara" pauda prezidents.

Viņš atgādināja, ka jau gandrīz pirms diviem gadiem pieteica nepieciešamību sākt diskusijas konkrētu priekšlikumu izstrādei pārvaldības modeļa pilnveidei un 2012. gada jūnijā izveidoju speciālu ekspertu grupu, kas to paveiktu.
"Manuprāt, pašreizējā kārtība valstī nodrošina varas līdzsvaru, bet nenodrošina attīstību, pieļaujot vāju politisko atbildību un veicinot traucējošu sāncensību, nevis kopdarbību," sacīja prezidents, norādot, ka šo ķīviņu dēļ arī mazinās iedzīvotāju uzticība valdībai.

"Iedzīvotājus neapmierina, piemēram, tas fakts, ka nepaiet ne pāris mēneši pēc jaunas valdības sastādīšanas, kad jau sākas runas par iespējamu tās krišanu. Parasti starp koalīcijas partijām vienmēr atradīsies kāds politiskais spēks, kuram būs izdevīga pašmērķīga kašķēšanās un valdības šūpošana. Šādu situāciju veicina arī Latvijas konstitūcijā paredzētais tā sauktais "destruktīvās neuzticības balsojums" – parlaments var jebkurā brīdī izteikt neuzticību valdībai praktiski jebkādu iemeslu dēļ, piemēram, dažādu politisko spēļu rezultātā," uzrunā ekspertiem klāstīja prezidents.

"Cita, visai bieži novērota parādība Latvijas politiskajā situācijā, ir aina, kad acīmredzami vājš ministrs vai pat vairāki ministri valdībā netiek nomainīti tikai tādēļ, ka šādu vāju ministru nomaiņu ierobežo koalīcijas līgums. Šāda kārtība ir pilnīgi ačgārna un pretrunā ar valsts un sabiedrības interesēm," uzsvēra Bērziņš.

"Politiķi velta viens otram aizvien asākus izteicienus, līdz attiecības valdībā nav iespējams apzīmēt citādāk nekā "vājprāta murgi"," situāciju raksturoja valsts galva.

Viņš atgādināja, ka rudenī viņa izveidotā Ekspertu grupa pārvaldības pilnveidei nāks klajā ar ziņojumu, kas piedāvātu pilnveidot attiecības starp valsts varas atzariem. Izmaiņu mērķis ir panākt efektīvāku izpildvaru – stiprāku, stabilāku valdību un lielāku premjera atbildību, un kolektīvās bezatbildības vietā virzītos uz atbildību par komandu.

Prezidents iecerējis, ka neuzticības balsojums vecajam Ministru prezidentam kļūtu uzreiz par uzticības balsojums jaunajam, iepriekš izraudzītajam premjera amata kandidātam.

"Tomēr šādu vai jebkuru citu izmaiņu gadījumā ir nepieciešama rūpīga ekspertu diskusija," uzsvēra Bērziņš, paužot gandarījumu, ka Valsts prezidenta kancelejai kopā ar Biznesa augstskolu "Turība" un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru ir izdevies noorganizēt šo ekspertu diskusiju.

Jau ziņots, ka prezidents šī gada sākumā secinājis, ka valdības veidošanas kārtība ir nobriedusi konstitucionālajām reformām.  Prezidents uzskata, ka ministrus būtu jāizvēlas premjeram un līdz rudenim būtu jāizstrādā priekšlikumi reformai.

Pie izmaiņām jau

  strādā neliela darba grupa

, un rudenī
gaidāmi skaidri reformas pieteikumi
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!