Valsts prezidents, bijušais ārsts Valdis Zatlers uzskata, ka Viļānu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Jura Vidiņa (PS) izteikumus par atteikšanos ārstēt "krievu šovinistus" apkauno ārstu profesiju.

Trešdien intervijā Latvijas Radio prezidents atzina, ka viņa praksē un kolektīvos, kuros viņš ir strādājis, nav bijuši gadījumi, kad ārsts kādu ideoloģisko iemeslu dēļ atteiktu palīdzību pacientam.

"Uzskatu šādu izteikumu par klaju ētikas pārkāpumu," pauda prezidents, norādot, ka Vidiņa apgalvojumus būtu jāvērtē Ārstu biedrības Ētikas komisijai.

"Šie ir izteikumi, kas apkauno ārstu profesiju, ārstu baltu halātu," uzsvēra Zatlers. Viņš arī pauda, ka Latvijā tas nav izplatīts uzskats, bet gan "viens atsevišķs izņēmums"

Jau ziņots, ka Vidiņš laikrakstam "Latvijas Avīze" atzinis, ka gatavs atteikt ārstēšanu krievu šovinistiem un pacientam, kas nerunā latviski. "Ja pie manis atnāks pacients, kuram uz ķermeņa būs tetovējums "CCCP", es viņu neārstēšu. Tāpat kā tad, ja pie manis ieradīsies slimnieks un teiks: "govoriķe po ruski" (runājiet krieviski). Es palūgšu viņu vērsties pie cita ārsta," atzinis slimnīcas vadītājs.

Līdzīgi izteikumi cita Pilsoniskās savienības biedra, ārsta Aivara Sluča e-pasta sarakstē ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski izraisīja skandālu un lika opozīcijai prasīt ministra demisiju. Ministrs gan amatu saglabāja, bet Pilsoniskā savienība izslēdza no savām rindām Sluci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!