Foto: Rīgas dome

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija piektdien, 16. novembrī, atcēla grausta statusu namam Brīvības ielā 38, kurā dzīvokļi piešķirti bijušajiem prezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai, informēja Īpašuma departaments.

Departaments paskaidro, ka februārī piešķirto grausta statusu un paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi komisija atcēla, jo īpašnieks veicis fasādes sakārtošanu.

Namu Brīvības ielā 38 1911. gadā pēc arhitekta Ernesta Poles projekta būvēja Rīgas IV Savstarpējās kredītsabiedrības bankas vajadzībām.

Ilgo gadu gaitā namu apdzīvojuši daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

No 1936. līdz 1940. gadam šeit dzīvoja pēdējais Latvijas brīvvalsts prezidents Alberts Kviesis, no 1919. līdz 1935. gadam – vairākkārtējais Latvijas Ministru prezidents Marģers Skujenieks, mākslinieki Romans Suta un Aleksandra Beļcova, grāmatizdevējs Jānis Rapa, diriģents Leonīds Vīgners, dzejniece Aspazija, diriģents Arvīds Jansons ar sievu Iraīdu un dēlu Marisu, gleznotājs Augusts Annuss, politiķis Jānis Annuss, kā arī citi.

Šajā adresē patlaban reģistrēti arī vairāki uzņēmumi.

Likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu" paredzēts, ka, atstājot prezidenta amatu, persona saņem no valsts lietošanā vienu valsts dzīvokli. Eksprezidentu dzīvoklis ir valsts īpašums. Valsts prezidenta kanceleja maksā par dzīvokļa īri, veic komunālos maksājumus, gādā arī par dzīvokļa uzturēšanu lietošanas kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!