Foto: DELFI
Saeimas Valsts pārvaldes komisija šodien sāka apspriest Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšlikumus likumam "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām", kas mēģina ierobežot slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju.

Nacionālās Radio un televīzijas padomes (NRTP) pārstāvis Sergejs Kārītis apgalvoja, ka tiesa vairākos gadījumos ir atcēlusi NRTP uzliktos sodus par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju, norādot, ka nevienā likumā nav formulēts, kas ir slēptā priekšvēlēšanu aģitācija.

KNAB rosina likumā ierakstīt, ka par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju uzskatāma aģitācija, par kuru saņemta samaksa, bet tas netiek norādīts. KNAB rosina noteikt, ka slēptajai priekšvēlēšanu aģitācijai iztērētie līdzekļi ieskaitāmi attiecīgās partijas vai to apvienības priekšvēlēšanu izdevumos.

Tiesa, deputāti šaubījās, vai izdosies pierādīt samaksas faktu. "Ja nav pieķerts, tad tā ir politiskā pārliecība, nevis slēpta priekšvēlēšanu aģitācija," taujāja deputāts Māris Kučinskis (TP).

Deputāti arī pauda aizdomas, ka žurnālisti, kuriem mediju īpašnieki liek sacerēt tendenciozus rakstus, nesaņem apmaksu pa tiešo no kādas partijas, bet gan paaugstinātu honorāru no darba devēja, kuram īpašnieks uz priekšvēlēšanu laiku piešķīris lielāku "dotāciju".

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka un Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) izpilddirektors Guntars Līcis komisijas sēdē pieprasīja, lai pirms 10.Saeimas vēlēšanām visiem medijiem savi reklāmas izvietošanas izcenojumi būtu jādara zināmi NRTP un KNAB 150 dienas pirms vēlēšanām, kā to nosaka likums, un "aizmāršām" to neļautu darīt vēlāk, kad jau ir publiskotas konkurentu cenas. Tiem medijiem, kuri nepubliskos savas reklāmas cenas likumā noteiktajā termiņā, tiks liegts izvietot 10.Saeimas priekšvēlēšanu reklāmas.

Līdaka un Līcis arī pieprasīja, lai likumā tiktu noteikts, ka savas reklāmas izvietošanas cenas jāpublisko arī vides reklāmas izvietotājiem. Patlaban tas netiek darīts, un partijas atskaitēs norāda smieklīgi mazas vides reklāmas cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!