Foto: LETA

Bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), reaģējot uz izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (K) aicinājumu Latvijas Universitātei atņemt viņam goda biedru statusu, pārmet ministres pārstāvētajai partijai vēlmi "kontrolēt" LU, izriet no Lemberga izplatītā paziņojuma presei.

Koruptīvos noziegumos apsūdzētais mērs šādu partijas rīcību nodēvējis par prettiesisku, sasaistot to ar "priekšvēlēšanu skurbuli".

Lembergs savā paziņojumā vairākkārt atgādinājis par nevainīguma prezumpciju, uzsverot, ka joprojām nav stājies spēkā viņu notiesājošs spriedums.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Muižniece nosūtījusi aicinājumu LU, lūdzot anulēt 1998. gadā piešķirto LU goda biedra statusu Lembergam. Šāds lēmums pamatots ar tiesībsargājošo iestāžu apsūdzībām un uzsāktiem kriminālprocesiem pret Lembergu.

LU Senāts nevarēja vienoties par goda biedra statusa anulēšanu Lembergam. Ņemot vērā, ka balsojums bija aizklāts, nav iespējams pārliecināties, kurš senators balsojis "pret", bet kurš "par" šo lēmumu, noskaidroja portāls "Delfi".

Kā portālam "Delfi" iepriekš sacīja LU rektors Indriķis Muižnieks, uz lēmuma projekta pamatojuma nepilnībām diskusijā par šo jautājumu bija norādījuši vairāki senatori.

Pēc precīzāka lēmumprojekta pamatojuma sagatavošanas Senāts jautājumu var skatīt atkārtoti, norādīja Muižnieks, prognozējot, ka uz to "ilgi nebūs jāgaida".

"Jebkurš Senāta lēmums ir jāpieņem ar juridiski korekti sagatavotu argumentāciju, lielākā daļa senatoru balsojumā atturējās, kas nozīmē, ka viņi nav balsojuši ne "par", ne "pret" šādu priekšlikumu, citiem vārdiem – kad būs sagatavots juridiski precīzs lēmumprojekta pamatojums, tad arī Senāts var atgriezties pie šī jautājuma vēlreiz," pauda Muižnieks.

Reaģējot uz šādu LUSenāta lēmumu, no amata atkāpās tā priekšsēdētājs Kristaps Jaundzems.

Nākamā LU Senāta sēde plānota 25. aprīlī.

Jau vēstīts, ka marta sākumā LU Senāts lēmis anulēt LU goda doktora grādu Eiropas Savienības sankcijām pakļautajam miljonāram Pjotram Avenam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!