Foto: Shutterstock
Priekules novada Kalētu pagastā naktī uz ceturtdienu nodegusi Zviedrijas pilsonim Bengtam Andersam Tūrdam Bengtsonam piederoša lopu kūts, kur atbildīgie dienesti iepriekš atklājuši dzīvnieku labturības pārkāpumus, vēsta "TV Kurzeme".

Bengstons, saucot talkā kaimiņus, paguva evakuēt 20 liellopus, taču viens mājlops gājis bojā.

Ugunsgrēka izcelšanās iemeslu šobrīd skaidro Valsts policija.

Bengstons skaidro, ka neizskaidrojamu iemeslu dēļ saimniecībā bija pārtrūkusi elektrības padeve, taču zviedrs īpaši neesot uztraucies, jo tā bija noticis jau iepriekš. Kad tomēr elektrība netika atjaunota, saimnieks devies noskaidrot, kāpēc tā ir noticis, un uzreiz pamanījis ugunsgrēku.

"Jau pirms ugunsgrēka pārbaudīju elektrības kontaktus un vadus – tobrīd likās, ka viss ir kārtībā, taču gaismas saimniecībā nebija. Tikai tad pamanīju dūmu stabu, kas ceļas augšā no ēkas. Uzreiz devos glābt lopus, pasaucot palīgā arī kaimiņus," stāsta Bengstons.

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Liepājas 1. daļas komandieris Romāns Andrijauskas, ka dzēšanas darbi ilguši līdz pulksten 6 un bijuši visai sarežģīti, jo zeme ap kūti bijusi dubļaina un mīksta, sarežģījot glābēju piebraukšanu un dzēšanu.

Ugunsgrēka laikā vairāki pārbijušies lopi ieskrēja kaimiņu laukos. Tos pēcāk visa rīta garumā Bengstons un vairāki brīvprātīgie centās aizdzīt atpakaļ uz saimniecību. Līdz ceturtdienas vakaram visi bēgļi bijuši mājās.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) skaidro, ka lopi drīkst uzturēties arī lauka apstākļos, ja tiem ir nodrošināta pārtika un speciālas novietnes.

Vēstīts, ka šā gada martā Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālā vides pārvalde ierosinājusi administratīvo lietvedību par mēslu un vircas neatbilstošu uzglabāšanu Priekules novada Kalētu pagastā esošajā SIA "Bengtsson Latvia" saimniecībā.

Savukārt iepriekš PVD inspektori saimniecībā atraduši vairāk nekā 10 govju un cūku līķus sadalīšanās stadijā. PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece medijam sacījusi, ka vizuāli radies iespaids, ka mājlopi varētu būt gājuši bojā, jo nepietiekami baroti un apkopti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!