Foto: DELFI

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) akcentē, ka prioritāri ir jāvienojas par ar nodokli neapliekamā ieņēmumu minimuma palielināšanu.

Tā ministrs savu nostāju komentēja diskusijā par iespējamo minimālās algas un neapliekamā minimuma celšanu. Nemiro norādīja, ka neapliekamā minimuma celšana būtu izdevīgāka, jo atšķirībā no minimālās algas paaugstināšanas tā neradītu papildu izdevumus uzņēmējiem, tāpat arī šāds solis veicināšot ēnu ekonomikas samazināšanos.

Politiķis pieļāva iespēju, ka diferencētā neapliekamā minimuma vietā iespējams ieviest vienu neapliekamā minimuma likmi, bet sākotnēji jāuzzina Finanšu ministrijas aprēķini par šāda soļa fiskālo ietekmi.

Nemiro norādīja, ka, diskutējot par minimālās algas paaugstināšanu, jāņem vērā, ka pašreizējā 430 eiro minimālā alga ir sasaistīta arī ar citiem jautājumiem, piemēram, administratīvajiem sodiem. Viņš norādīja, ka neapliekamo minimumu varētu noteikt minimālās algas apmērā attiecīgās izmaiņas ieviešot no 2021. gada.

Ministra ieskatā nebūtu pareizi primāri koncentrēties uz minimālās algas palielināšanu, lai gan par to ir iespējamas diskusijas, tajā skaitā konkrētu summu un termiņu, kad to veikt.

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) intervijā telekanālā LNT pauda, ka prātīgāk Latvijā būtu celt nevis minimālo algu, bet ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimumu. Pēc premjera vārdiem, uz minimālās algas celšanu uzstājot viens valdības partneris, bet lēmums šajā jautājumā vēl neesot pieņemts un diskusijas turpinoties.

Kariņš uzskata, ka svarīgāk būtu celt ar nodokļiem neapliekamo algas minimumu, jo ar minimālās algas celšanu tiekot dzīta augšā algu inflācija, kas nav vēlams. Ministru prezidents atgādināja savu nostāju, ka nodokļus viņš vēlētos mainīt tikai vienu reizi Saeimas sasaukuma laikā, attiecīgi viņš uzskata, ka labāk izmaiņas būtu ieviest ar 2021. gadu.

"Attīstībai/Par!" (AP) atbalstītu minimālās algas palielināšanu un atbilstoša ar nodokļi neapliekamā ieņēmumu minuma noteikšanu no 2020. gada, ja par to vienotos koalīcija, aģentūrai LETA pauda AP līdzpriekšsēdētājs un Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Jau vēstīts, ka koalīcijā ir apspriesta minimālās algas paaugstināšana līdz 500 eiro. Šāds minimālās algas palielinājums ir viens no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšvēlēšanu solījumiem, par kuru nepildīšanu opozīcija bieži kaunina valdošo koalīciju. JKP solīja ieviest programmu "3x500", atbilstoši kurai minimālo algu paaugstinātu līdz 500 eiro mēnesī jau no šī gada, ieviestu neapliekamo minimumu algai līdz 500 eiro mēnesī un arī ar nodokli neapliekamo minimumu pensijai noteiktu 500 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!