Šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē bez iebildumiem par būtību nolemts virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu “Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likums”.
Komisijā nolemts, ka priekšlikumus otrajam lasījumam deputāti iesniegs līdz 9.martam, bet galējā lasījumā plānots likumu pieņemt līdz Lieldienu brīvdienām.

“Delfi” jau ziņoja, ka Ministru kabinets 15.februārī akceptēja Ekonomikas ministrijas izstrādāto privatizācijas pabeigšanas likumprojektu, kurš kalpos kā ceļvedis privatizācijas procesa un sertifikātu izmantošanas pabeigšanā.

Privatizācijas pabeigšanas likumā nav paredzētas privatizācijas sertifikātu kompensācijas pret naudu vai kompensācijas sertifikātiem, jo tas īpašumu apjoms, ko valsts un pašvaldības var piedāvāt privatizācijai, ir pietiekošs, lai tas sertifikātu daudzums, kas ir iedzīvotāju rīcībā, varētu tikt izlietots. Pašreiz ir izmantoti jau vairāk nekā 90% privatizācijas sertifikātu.

Likumā ir skaidri definēti tie lielie valsts uzņēmumi, kas netiks nodoti privatizācijai - VAS "Latvenergo", Latvijas Pasts, VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", VAS "Latvijas dzelzceļš", VAS "Latvijas gaisa satiksme" un VAS "Latvijas valsts meži". Šo sabiedrību akcijas nevarēs privatizēt.

Tomēr laikraksts “Diena” pēdējā laikā vairākās publikācijās norādījis uz divām būtiskām neskaidrībām šajā likumā. Pirmkārt, atšķirībā no valdības deklarācijas likumā nav skaidri norādīts, ka atlikušo lielo valsts uzņēmumu, kā, piemēram, “Ventspils nafta” un “Lattelekom” privatizācijā nedrīkst izmantot privatizācijas sertifikātus. Otrkārt, likumprojekts paredz normu, ka ar īpašu valdības lēmumu iespējams privatizēt neprivatizējamajiem valsts uzņēmumiem 100% piederošus meitasuzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!