Foto: Shutterstock

Ņemot vērā sistemātiskus pārkāpumus, no Izglītības iestāžu reģistra varētu tikt izslēgta privātā vidusskola "Innova", informēja Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD).

IKVD nosūtījis vēstuli privātajai vidusskolai "Innova" un tās dibinātājam - SIA "Pedagoģiskais centrs "Eksperiments"" -, aicinot nekavējoties nodrošināt normatīvo aktu ievērošanu vidusskolā un brīdinot, ka pretējā gadījumā tiks lemts par vidusskolas svītrošanu no Izglītības iestāžu reģistra.

Neskatoties uz licences izsniegšanas pamatizglītības mazākumtautību programma atteikumu, pēc Valsts izglītības informācijas sistēmā pieejamiem datiem 8. novembrī vidusskolas 2.-9. klasē joprojām bija reģistrēti 38 izglītojamie, kas nozīmē, ka vidusskola prettiesiski turpina īstenot pamatizglītības programmu.

Ņemot vērā Izglītības likumā noteikto, ka obligātās pamatizglītības ieguve ir iespējama tikai licencētā izglītības programmā, izglītības procesa īstenošana nelicencētā programmā ir pretrunā ar Satversmē, Izglītības un Bērnu tiesību aizsardzības likumos garantētajām bērnu pamattiesībām uz obligātās pamatizglītības ieguvi. Tādēļ IKVD nosūtījis vidusskolai vēstuli, pieprasot nekavējoties nodrošināt normatīvo aktu ievērošanu, kā arī novērst bērnu tiesību uz izglītību aizskārumu un līdz 21. novembrim sniegt skaidrojumu par vidusskolas turpmāko rīcību.

Saskaņā ar noteikumos par kārtību izglītības iestāžu un citu Izglītības likumā noteikto institūciju reģistrācijai noteikto Izglītības iestāžu reģistra atbildīgajai amatpersonai ir tiesības pieņemt lēmumu svītrot vidusskolu no reģistra par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem, kas var radīt vai ir radījuši ievērojamas nelabvēlīgas sekas. Ievērojot, ka izglītības programmas īstenošana bez licences aizskar izglītojamo intereses iegūt obligāto pamatizglītību, tas ilgtermiņā aizskar arī sabiedrības intereses un rada ievērojamas nelabvēlīgas sekas. Turklāt par izglītības procesa īstenošanu bez licences ir paredzēta administratīvā atbildība, tādēļ tas ir vērtējams kā būtisks pārkāpums.

Tā kā pienākumu nodrošināt bērnu tiesības uz obligāto pamatizglītības ieguvi nosaka likums "Par pašvaldībām", IKVD ir vērsies bērnu deklarēto dzīves vietu pašvaldību atbildīgajos dienestos, kā arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā un nepastarpināti pie izglītojamo vecākiem, informējot, ka vidusskolas 2.-9. klašu izglītojamie patlaban neiegūst valsts standartiem un prasībām atbilstošu pamatizglītību. Valsts un pašvaldību kompetento iestāžu pienākumos ietilpst rūpēties par bērnu tiesībām nodrošināt obligāto vispārējo pamatizglītību. Savukārt vecāki, nepiesakot bērnu izglītības iestādē, kura īsteno licencētu izglītības programmu, neievēro Izglītības likumā noteikto vecāku pienākumu par bērna obligātās izglītības ieguvi, Bērnu tiesību aizsardzības likumā un Civillikumā noteiktos vecāku pienākumus pret bērnu. IKVD aicinājis vecākus izvērtēt pastāvošos riskus un nodrošināt savu bērnu leģitīmu obligātās pamatizglītības ieguvi.

Privātās vidusskolas "Innova" pamatizglītības mazākumtautību programmai licences derīguma termiņš beidzās 31. jūlijā, bet iesniegumu ar lūgumu izsniegt jaunu licenci IKVD saņēma tikai 11. augustā. 30. septembrī IKVD pieņēma lēmumu atteikt licences izsniegšanu privātās vidusskolas "Innova" pamatizglītības mazākumtautību programmai, jo izglītības iestāde licences iegūšanas procesā bija sniegusi faktiskajiem apstākļiem neatbilstošas ziņas gan par izglītības iestādes rīcībā esošajiem materiāli tehniskajiem līdzekļiem, gan izglītības programmas īstenošanā iesaistīto pedagogu izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību normatīvo aktu prasībām, t.i., aptuveni trešdaļa pamatizglītības programmas īstenošanā iesaistīto pedagogu nelieto valsts valodu profesionālo pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā un līdz ar to nespēj nodrošināt mācību procesu bilingvāli.

Turklāt Valsts valodas centrs konstatējis, ka vairāki pedagogi uzrādījuši neīstas valsts valodas prasmes apliecības. 2016. gada pavasarī veiktajā pārbaudē IKVD arī konstatēja, ka izglītības iestādē izglītības satura apguvei tiek izmantoti Krievijas izdevumi un autormetodikas, ar to īstenojot no valsts pamatizglītības standarta un valsts vispārējās vidējās izglītības standarta atšķirīgu mācību saturu. Tāpat tika konstatēts, ka izglītības programmu īstenošanai izmantojamās mācību literatūras saraksti neatbilst normatīvo aktu prasībām, līdz ar to radot pamatu Krievijas izdevumu un citu mācību nolūkiem neatbilstošu izdevumu izmantošanai izglītības procesā.

Lai gan 28. oktobrī vidusskola atkārtoti iesniedza dokumentus licences saņemšanai, IKVD konstatējis, ka tie joprojām neatbilst izglītības jomu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, tādēļ vidusskolai nosūtīts aicinājums iesniegt nepieciešamo papildu informāciju un pagarināts licencēšanas lēmuma termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!