Foto: Shutterstock
Arī fiziskām personām, kas ārvalstī iegādājušās transportlīdzekli, vienlaikus ar tā pirmo reģistrāciju Latvijā noteikts automašīnas pārdošanas jeb atsavināšanas liegums, paredz Saeimā trešdien, 8. martā, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Ceļu satiksmes likumā.

Grozījumi saistīti ar šā gada valsts budžetu.

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka atsavināšanas liegums noteikts 30 dienas, un tas attieksies uz vieglajiem pasažieru automobiļiem un vieglo komerctransportu (saskaņā ar Auto asociācijas klasifikāciju M1 un M1G, kā arī N1 un N1G kategorija), kas nav vecāks par pieciem gadiem.

Personām, kas Latvijā reģistrēs citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī iegādātu transportlīdzekli, iesniegumā par reģistrāciju būs jānorāda ziņas par tā iegādes valsti, datumu, samaksas veidu, darījuma summu un pārdevēju.

Iesniegumam būs jāpievieno arī īpašumtiesību maiņu apliecinošs dokuments un apliecinājums par veikto samaksu. Sniegtās ziņas būs jāapliecina ar savu parakstu. Informāciju par reģistrēto transportlīdzekli Ceļu satiksmes drošības direkcija nodos Valsts ieņēmumu dienestam (VID) izvērtēšanai.

Patlaban, pirmo reizi reģistrējot transportlīdzekli Latvijā, atsavināšanas aizliegums noteikts juridiskām personām, un tas ilgst 15 dienas.

Izmaiņas likumā rosinātas, ņemot vērā VID konstatēto, ka automobiļu iegādēs juridiskās personas iesaista fiziskās personas, tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas transportlīdzekļu realizācijas darījumos un radot zaudējumus valsts budžetam, teikts grozījumu anotācijā.

Pastāv arī risks, ka transportlīdzekļu reģistrācijai tiek iesniegti faktiskajiem apstākļiem neatbilstoši iegādes dokumenti.

Grozījumu anotācijā arī norādīts, ka jaunā kārtība neliegs personai savā īpašumā iegādāties transportlīdzekli ārpus Latvijas, to reģistrēt savā īpašumā un lietot.

Savukārt šādu automašīnu iegādāšanos ārvalstī ar patieso mērķi pēc reģistrācijas Latvijā tās pārdot var uzskatīt par fiziskās personas saimniecisko darbību. Atsavināšanas aizliegums ir attiecināms tikai uz transportlīdzekļa pārreģistrēšanu citas personas īpašumā.

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā stāsies spēkā vienlaikus ar šī gada valsts budžeta likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!