Foto: Shutterstock
Otrdienas pēcpusdienā mikroblogošanas vietnē "Twitter" viļņošanos sāka sociālo tīklu eksperta Nika Evalda ieraksts, kurā viņš savus sekotājus mudināja neizmantot datu glabāšanas vietni "Failiem.lv", norādot, ka tur ievietotie faili atrodami "Google" meklētājā un pieejami ikvienam. "Failiem.lv" vadītājs Jānis Viklis portālam "Delfi" gan norādīja, ka "Twitter" paustais ir izrauts no konteksta un uzsvēra, ka satraukumam nav pamata.

Kā "Twitter" raksta Evalds, viss vietnē ''atrodamais lieliski indeksējas ''Google'', proti, ir atrodams "Google" meklētājā. Viņš norāda, ka piecu minūšu laikā varējis "Google" meklētājā atrast gan pašmāju mūziķu ierakstus, gan video un bildes no fotosesijām. Zem viņa ieraksta pēcāk parādījušies vēl vairāki komentāri, kuros cilvēki gan pauduši izbrīnu un sašutumu, gan pastāstījuši, kādus failus viņiem izdevies atrast, izmantojot "Google" meklētāju.

''Failiem.lv'' vadītājs Jānis Viklis gan portālam "Delfi" uzsvēra, ka apgalvojums par visu datu indeksēšanos "Google" ir nepatiess. "Vēlamies skaidri uzsvērt – meklētājserveros nav pieejami visi ''Failiem.lv'' lietotāju dati, un tie arī netiek tiem padoti vai zināmi pēc noklusējuma. Atsevišķos meklētājserveros var būt pieejamas atsevišķas saites uz failiem, ar kurām lietotāji paši ir dalījušies – un meklētājserveru rāpulis (crawler) tās ir atradis publiskos tīmekļa resursos. Šie nosacījumi ir salīdzināmi ar "Google Drive" vai citu failu apmaiņas un glabāšanas nosacījumiem," portālam "Delfi" paskaidroja Viklis.

Tiesa, kā informēja Viklis, liela daļa "Failiem.lv" lietotāju izmanto vietni, lai failus pārsūtītu un publicētu, proti, uzkopē tos vietnē, lai iegūtu saiti, ko pēcāk pārsūtīt citiem vai publicēt. Saskaņā ar viņa pausto šādi bezmaksas uzglabātie faili netiek nekur publicēti, kamēr lietotājs pats nepublisko failu pieejas saiti. Proti, noklusētās piekļuves tiesības ir neitrālas – visiem, kuri zina saiti, jo saites apmeklētajiem vajag piekļūt failu saturam.

"Ja lietotājs saiti ir publicējis, atkarībā no konteksta, "Google" serveri var to indiksēt," skaidroja uzņēmuma vadītājs, "te ir runa par bezmaksas lietotāju kontiem, maksas – ''Pro kontiem'' ir iespēja uzlikt privātu piekļuvi, ja viņi paši negribēs publicēt, neviens nevarēs piekļūt. Papildu saitei var uzlikt piekļuves paroli." Tāpat Viklis norādīja, ka "Pro" un ''Biznesa'' kontiem pieejams arī drošības piekļuves uzskaites žurnāls. Viņš arīdzan norādīja, ka ''Failiem.lv'' aizliedzis tīmekļa robotiem ielādēt pašu failu saturu, taču nav aizliegts publiski pieejamās saites apmeklēt.

Kā skaidro "Failiem.lv" vadītājs, meklētājserveriem ''robots.txt'' failā ir aizliegta pieeja lejupielādēt pašu failu saturu, bet tie redz saites aprakstu.

Zem Evalda ieraksta lasāms arī Datu valsts inspekcijas (DVI) komentārs, kurā teikts, ka iestādē līdz šim nav saņemtas sūdzībās par vietni "failiem.lv". Taču DVI sola šo gadījumu pārbaudīt.


Viklis portālam "Delfi" arīdzan norādīja, ka ''Failiem.lv'' ir pieejama iespēja lietotājiem veidot publiskus failu katalogus un mapēm ieslēgt'publisku režīmu – publicēt tos arī savā ''failiem.lv/lietotājs'' profilā. Tā kā lietotāji mēdz publicēt dažādu saturu, ir iespējams arī ziņot par satura pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!