Foto: DELFI
Valsts probācijas dienestā (VPD) strādājošie nav mierā ar valdības piedāvāto algu palielināšanas grafiku, tāpēc protestiem gatavojas vismaz puse no 376 dienesta darbiniekiem, trešdien raksta "Deina".

Pēc Latvijas Probācijas darbinieku arodbiedrības (LPDA) domām, pagājušonedēļ valdības apstiprinātos grozījumus Valsts probācijas dienesta likumā ir pretrunā ar Satversmi. Šie grozījumi paredz VPD funkciju un līdz ar to arī darbinieku atalgojuma pakāpenisku atjaunošanu līdz 2016.gadam, bet arodbiedrība grib, lai tas notiktu jau no nākamā gada.

Dienests uzrauga notiesātos ārpus ieslodzījuma vietām, tādēļ tā "klienti" ir piespiedu darba veicēji, nosacīti notiesātie, pirms termiņa atbrīvotie cietumnieki un dzimumnoziedznieki. 2011.gadā dienesta klientu skaits jau sasniedzis 30 000, un tas izpilda aptuveni 70% no visiem tiesu spriedumiem krimināllietās. Tomēr VPD darbinieki joprojām strādā "krīzes laika režīmā", tas ir, tikai četras dienas nedēļā, tā darbiniekiem nav veselības apdrošināšanas, bet piemaksa par darba bīstamību, strādājot ar noziedzniekiem, ir tikai 1% no algas jeb divi trīs lati salīdzinājumā ar citām iestādēm, kurās šī piemaksa var sasniegt pat 25% no algas, norāda laikraksts.

Tādēļ LPDA gatavojas vērsties pie visām Saeimas frakcijām, kā arī tiek pieļauta iespēja gatavot vēl vienu pieteikumu Satversmes tiesai (ST). Arodbiedrības algotā juriste jau esot sagatavojusi pieteikumu ST par dienesta darbiniekiem atcelto veselības apdrošināšanu, ko Tiesībsarga birojs esot atzinis par neatbilstošu Satversmei. Tas tiesā tikšot iesniegts "kuru katru dienu". Savukārt pikets, kurā piedalīties jau piekritusi puse no 376 dienesta darbiniekiem, iecerēts 21.septembrī pie Ministru kabineta ēkas, "Dienai" pavēstīja LPDA valdes priekšsēdētāja Anita Romānova.

Arodbiedrība grib 40 stundu darba nedēļas atjaunošanu, proporcionāli palielinot arī algu, piemaksas par darba bīstamību palielināšanu un veselības apdrošināšanas atjaunošanu jau no 2013.gada.

No Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvju teiktā "Dienai" tomēr saprotams, ka daļēji savu LPDA jau izdevies panākt un veselības apdrošināšana probācijas dienesta darbiniekiem tikšot atjaunota jau no 2013.gada. Pārējās arodbiedrības prasības TM plāns gan neizpilda. "Jāteic, ka ministrija izprot darbinieku vēlmi, lai visas funkcijas un finansējums tiktu atjaunots pirmskrīzes līmenī, tomēr esošais pakāpeniskais funkciju atjaunošanas princips ir vienīgais iespējamais esošajā budžeta situācijā," skaidrots TM atbildē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!