Foto: LETA
Trešdien tikšanās laikā ar Tieslietu ministrijas (TM) vadību Valsts probācijas dienesta (VPD) darbinieki aktualizējuši algu jautājumu.

VPD darbinieku arodbiedrības pārstāvji šodien tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (VL-TB/LNNK) un Tieslietu ministrijas valsts sekretāram Mārtiņam Lazdovskim atzinuši, ka 230 līdz 280 latu atalgojums nav adekvāts veicamajam darbam un veicina darbinieku aiziešanu no dienesta, apdraudot VPD tālāko darbību, aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Tāpat VPD arodbiedrības vadība tikšanās laikā uzsvēra, ka tam, lai VPD speciālisti, kuru prasmju kopums nav apgūstams nevienā augstskolā, bet veidojas ilgstošā pieredzes un apmācības procesā, spētu pilnvērtīgi veikt uzticēto sabiedrībai kopumā nozīmīgo darbu, ir svarīgi, lai darbinieku atalgojums būtu līdzvērtīgs tiesu nozarē strādājošo atalgojumam, lai tiktu atjaunota pilna darba nedēļas slodze, kā arī darbiniekiem darba specifikas dēļ būtu pieejama veselības apdrošināšana.

Kā norādīja Ādamsone, lai panāktu papildu finansējumu budžetā, Bērziņš "ir uzrunājis finanšu ministru Andri Vilku (V), kā arī valdības vadītāju Valdi Dombrovski (V) un cer uz viennozīmīgu atbalstu".

Ministra preses sekretāre atzina, ka tikšanās laikā pārrunātas nākotnes sadarbības ieceres un mēģināts rast vienotu izpratni par VPD nozīmības paaugstināšanos saistībā ar grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz noteikt papildus cietumsodam arī alternatīvos sodus - piespiedu darbu, naudas sodu, kā arī jaunu papildsoda veidu - probācijas uzraudzību.

Probācijas uzraudzība nozīmē, ka par noziedzīgiem nodarījumiem notiesātās personas pēc cietumsoda termiņa izciešanas papildus uzraudzīs VPD speciālisti.

Ministrs uzskata, ka ir būtiski palielināt sabiedrības izpratni par VPD darba svarīgumu, un norāda, ka tuvākajā nākotnē paredzēts akcentēt šī dienesta darba nepieciešamību un nozīmību, lai mainītu sabiedrības izpratni un uzskatus, jo izolācija kā sods par noziedzīgu nodarījumu ne vienmēr ir efektīgāka par probācijas uzraudzību, kuras pamatā ir resocializācijas programma.

Probācija ļaus notiesātajam veiksmīgi atkal integrēties sabiedrībā, kā arī veicinās izpratni par to, ka notiesātais nav sabiedrībai zudis. Laikus pakļaujot noziedzniekus efektīgai uzraudzībai, samazināsies to skaits un palielināsies sabiedrības drošība, ir pārliecināts ministrs.

Tieslietu ministra pārraudzībā esošais VPD izveidots 2003.gadā, lai sekmētu noziedzības novēršanu valstī, nodrošinātu sabiedrībā izciešamo sodu kvalitatīvu izpildi un koordināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!