Foto: PantherMedia/Scanpix
Par atbrīvoto ieslodzīto skaita palielināšanos ir sacelta nepamatota ažiotāža, otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts probācijas dienesta vadītājs Aleksandrs Dementjevs.

1.aprīlī stāsies spēkā Krimināllikuma grozījumi ar mērķi samazināt cietumsodus vidēji no sešiem līdz četriem gadiem. Šie grozījumi gan neattieksies par sevišķi smagu noziegumu - slepkavību un izvarošanu - notiesātajiem.

Dementjevs teica, ka pēc 1.aprīļa Latvijas reģionos atbilstoši šiem grozījumiem pirms termiņa atbrīvoti viens vai divi cilvēki, bet Rīgā vairāk.

Probācijas dienests ir apzinājis ieslodzītos, uz kuriem attieksies soda mīkstināšana vai atcelšana, tāpat ar tiesām saskaņoti lietu pārskatīšanas laiki. Dienests būšot gatavs darbam ar bijušajiem ieslodzītajiem - no šā gada iestādes darbs atjaunots pilnā apjomā, darbinieku algas aprēķina atkal par 40 stundu darba laiku, nodrošinātas arī sociālās garantijas, klāstīja probācijas dienesta priekšnieks.

Viņš arī pastastīja, ka galvenais trauceķlis bijušajiem ieslodzītajiem atrast darbu ir zemais izglītības līmenis, turklāt 70% ieslodzīto ir atkarīgi no narkotikām vai alkohola.

Savukārt to, kādu efektu dos Krimināllikuma grozījumi ar sodu mīkstināšanu, varēs novērtēt pēc apmēram pieciem gadiem, piebilda Dementjevs.

Jau vēstīts, ka gandrīz divi tūkstoši ieslodzīto jeb aptuveni trešā daļa no visiem, kuri mīt Latvijas cietumos, šā gada laikā varētu atkal atgriezties Latvijas sabiedrībā, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto". Tas izriet no vērienīgiem krimināllikuma grozījumiem, kas stāsies spēkā pēc mēneša - 1.aprīlī.

Cietumos un tiesās jau šobrīd valda pirmssvētku sajūta, taču, kā tas ietekmēs kopējo noziedzības līmeni valstī, grozījumu autorei - Tieslietu ministrijai nav pat prognozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!