Foto: DELFI

Krīzes gados valsts novājinātas notiesāto uzraudzības un samazinātā dienesta darbinieku atalgojuma un darba stundu dēļ ir zaudējusi apmēram sešus miljonus latu, pirmdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" pavēstīja Valsts probācijas dienesta šefs Aleksandrs Dementjevs.

Iestādes vadītājs izklāstīja - kopš krīzes sākuma probācijas dienestā strādājošie algu saņem par 32 nevis 40 stundu darba nedēļu. Līdz ar to, ja notiesātais uzraudzīts četras nevis piecas dienas nedēļā, uzraudzības līmenis attiecīgi ir pasliktinājies, lai gan notiesātie uzraudzīti katru dienu.

"Uzraudzības līmenis ir samazinājies, un mēs to apzināmies. Līdz ar to arī valsts zaudē diezgan nopietnus līdzekļus," teica Dementjevs. "Pēc mūsu aprēķiniem, valsts šajos gados ir zaudējusi apmēram sešus miljonus," viņš sacīja.

Tik apjomīgi zaudējumi rodas, kad pēc cietumsoda izciešanas no ieslodzījuma atbrīvota persona pastrādā jaunu noziegumu un atkal nokļūst cietumā. Tad viņš atkal ir jāuztur, turklāt Valsts kasē neienāk nodokļi, jo šis cilvēks, atrodoties cietumā, nestrādā.

Probācijas dienesta priekšnieks atsaucās uz ārzemju pieredzi, kas liecina, ka pozitīva atdeve ir 60 līdz 70% īstenoto probācijas programmu, kas, viņaprāt, ir ļoti augsts rādītājs.

Lai panāktu 40 stundu darba nedēļas un attiecīgas darba samaksas atjaunošanu, simtiem Probācijas dienesta arodbiedrības biedru septembrī gatavojas protestēt. Tomēr Dementjevs uzskata, ka protesti neko nepalīdzēs atrisināt, turklāt patlaban jau ir sperts solis uz priekšu - līdz ar valdības nolemto no nākamā gada Valsts probācijas dienests strādās 36 nevis līdzšinējo 32 stundu darba nedēļu, tāpat dienesta darbiniekiem atjaunos veselības apdrošināšanu.

Jau vēstīts, ka protestiem gatavojas pat puse no 376 Valsts probācijas dienesta darbiniekiem. Valdības apstiprinātie grozījumi paredz Valsts Probācijas dienesta funkciju un līdz ar to arī darbinieku atalgojuma pakāpenisku atjaunošanu līdz 2016.gadam, taču Latvijas Probācijas darbinieku arodbiedrība (LPDA) vēlas, lai tas notiktu jau no nākamā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!