Ventspils mērs Aivars Lembergs uzskata, ka jaunievēlētais Krievijas prezidents Vladimirs Putins mainīs Krievijas augstprātīgo un klaji tuvredzīgo attieksmi pret Latviju.
Šādu veidokli Lembergs pirmdien pauda preses konferencē Ventspils domē.

Viņš uzsvēra, ka šobrīd līdz ar Putina ievēlēšanu par Krievijas prezidentu "ir ļoti labs brīdis, lai pavilktu strīpu pagātnei un domātu, un darītu nākotnei".

Lembergs līdzšinējo Krievijas politiku un diplomātiju pret Latviju novērtēja kā klaji tuvredzīgu un augstprātīgu, ar lozungu "Baidieties no Krievijas, Krievija kā partneris ir bīstama!".

Lembergs uzskata, ka Putins mainīs ne tikai šos lozungus, bet arī praksi. Tomēr viņš atgādināja, ka divpusējās attiecībās ir divas puses un arī no Latvijas puses ir bijusi nepārdomāta rīcība, kas nav veicinājusi starpvalstu attiecību uzlabošanos.

Kā vienu no lielākajām problēmām Lembergs norādīja premjera Andra Šķēles "nepārdomātos izlēcienus" gan pret Putinu personīgi, gan pret Krievijas valsti.

"Skaidrs, ka Šķēle kā premjers šobrīd ir traucēklis Latvijas un Krievijas attiecību uzlabošanai," norādīja Ventspils mērs.

Lembergs uzskata, ka šobrīd ir pienācis brīdis, kad līdz ar jauna prezidenta ievēlēšanu, Krievijai būtu jāatsakās no domāšanas "aukstā kara stilā". Savukārt Latvijai esot jāsaprot, ka tā "nav pasaules naba" un neviens Latvijas vietā problēmas neatrisinās.

"Man nav šaubu, ka labas attiecības ir izdevīgas abām valstīm," rezumēja Lembergs.

Premjerministrs Andris Šķēle uz Vladimira Putina ievēlēšanu raugās piesardzīgi, taču izsaka cerību, ka līdz ar jaunās valdības izveidošanu varētu beigties "dažādu nianšu" izplatīšana no Krievijas, ko varētu saistīt ar priekšvēlēšanu cīņu.

Premjers ar izpratni novērtējis Krievijas tautas viedokli un paudis cerību, ka abu valstu attiecības normalizēsies.

Premjers atzina, ka Putins bijis pragmatisks savā līdzšinējā rīcībā, tādēļ nākotnē varētu cerēt arī "uz pragmatisku rīcību un abu valstu attiecību sakārtošanu".

"Jācer, ka ir pienācis laiks, lai varētu ļoti rūpīgi pastrādāt pie attiecību sakārtošanas nākotnē," sacīja valdības vadītājs.

Arī ārlietu ministrs Indulis Bērziņš pauda cerību, ka pēc Putina ievēlēšanas par prezidentu abu valstu attiecības varētu uzlaboties un tās būs pragmatiskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!