Foto: F64
Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks pieļauj, ka 2010.gada rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās vēlētāju aktivitāte varētu būt ļoti zema, ņemot vērā vēlētāju neticību, ka esošās partijas varētu valstī ko mainīt.

"Pašlaik ir pilnīga katastrofa ar vēlēšanām, jo pat cilvēkiem, kas agrāk domāja, ka varētu būt kāds, kas kaut ko valstī risinās, ir skaidrs, ka tie paši vēži būs vecajās kulītēs," norādīja Sedlenieks.

Pēc sociālantropologa domām, katastrofālo stāvokli pierāda arī sabiedrisko aptauju rezultāti, saskaņā ar kuriem neviena partija šobrīd nepārvarētu procentuālo slieksni iekļūšanai parlamentā.

Tomēr arī zemas vai ļoti zemas vēlētāju aktivitātes gadījumā pašreizējā vēlēšanu sistēma nenodrošinās to, ka parlamentā neiekļūs politiķi, kurus lielākā daļa iedzīvotāju nevēlas redzēt deputātu krēslos. Tādēļ faktiski vēlētāji pašlaik ir bezizejas stāvoklī, norāda Sedlenieks. "Visi uzskata, ka tie, kas ir pie varas, neko labu nevar izdarīt, bet citas alternatīvas jau nav, jo, pat neaizejot uz vēlēšanām, no tā nekas nemainīsies, ja vien negribam viena cilvēka ievēlētu Saeimu," viņš skaidro.

Tāpat sociālantropologs pieļauj, ka īsi pirms vēlēšanām kāda no partijām varētu atkal sākt apelēt pie nacionālisma jūtām, biedējot latviešu vēlētājus, ka, nepiedaloties vēlēšanās, parlamentā tiks ievēlēti krievvalodīgajiem simpatizējoši spēki, kas vienmēr mobilizējis latviešu vēlētājus.

"Taču vienmēr var gadīties, ka būs cilvēki, kas, par spīti visiem apgalvojumiem, teiks, ka viņiem ir pilnīgi vienalga, kas sēž parlamentā," viņš piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!