Foto: F64

Partija "Progresīvie" Valsts prezidenta amatam virza bijušo Eiropas Latviešu apvienības vadītāju Elīnu Pinto.

Ceturtdien, 11. maijā, "Progresīvie" informēja par savu virzīto kandidāti Valsts prezidenta amatam.

Pinto ir dzimusi 1981. gada 24. maijā, Rīgā. 1999. gadā viņa absolvējusi Jelgavas Valsts ģimnāziju, vēlāk ieguvusi otrā līmeņa profesionālo izglītību tiesību zinātnēs Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Pinto ir Latvijas–Francijas starpuniversitāšu diploms Eiropas lietās, viņa arī ieguvusi maģistra grādu Eiropas Starpuniversitāšu centrā – Eiropas maģistratūrā Cilvēktiesībās un demokratizācijā.

Viņa ir strādājusi Eiropas Savienības (ES) Padomes Ģenerālsekretariāta pārstāvniecībā ANO, Latvijas Tiesībsarga birojā, Eiropas Latviešu apvienībā, Eiropas Ārējo attiecību dienestā, bijusi tulkotāja Eiropas Komisijā, Valsts prezidenta Egila Levita padomniece modernas valsts un ilgtspējas jautājumos, bet patlaban viņa pilda komunikācijas un partnerību vadītājas pienākumus Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Luksemburgā.

Iepriekš partija definēja piecus Valsts prezidenta amata kandidāta vērtēšanas kritērijus: nevainojama reputācija, dziļa izpratne par tiesiskumu, līderība ilgtspējīgās attīstības veicināšanā, atbalsts sociālās nevienlīdzības mazināšanai un rietumnieciska vērtīborientācija. Preses konferencē "Progresīvo" frakcijas vadītājs Kaspars Briškens uzsvēra, ka Pinto pilnībā atbilst visiem pieciem kritērijiem.

Pinto preses konferencē uzsvēra, ka vairs nedzīvosim tā, kā agrāk, bet no tā nav jābaidās, jo tā vietā jādomā par gudru pārmaiņu vadību.

Viņa informēja, ka Valsts prezidenta amatā galvenā prioritāte būs drošība, tostarp cīņa pret vardarbību. Pinto uzsvēra, ka valsts drošība nozīmē nelokāmu un stingru atbalstu Ukrainai, jo patlaban Krievijas īstenotais karš ir arī cīņa par mūsu brīvību.

Tāpat "Progresīvo" Valsts prezidenta amata kandidāte norādīja uz nepieciešamību politikā ņemt vērā jauniešu intereses. "Jaunieši ir nevis mūsu rītdiena, bet šodiena," pauda Pinto.

Viņa arī pauda gatavību enerģiski likt lietā Valsts prezidenta pilnvaras, "ne tikai pēc likuma burta, bet arī gara".

"Es apsolu neslēpties pilī un esmu gatava strādāt arī reģionos," pauda Pinto.

Vaicāts par Pinto iespējām tikt ievēlētai Valsts prezidenta amatā, Briškens sacīja, ka viņai ir potenciāls ieņemt šo augsto amatu, turklāt "Progresīvo" frakcijas līderis ir gatavs darīt visu, lai pārliecinātu deputātus.

"Ir jāiet prom no vecās kalkulācijas politikas, bet jāizvēlas spilgtākais kandidāts," uzsvēra Briškens.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 31. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!