Foto: LETA

Partijas "Progresīvie" līderi rudenī gaidāmajās 14. Saeimas vēlēšanās būs partijas premjera amata kandidāts Kaspars Briškens, Rīgas domes deputāte Antoņina Ņenaševa, Rēzeknes pašvaldības deputāte Leila Rasima, politikas pētniece Liene Gātere un SIA "LIC Gotus" valdes priekšsēdētājs Atis Švinka.

Partija trešdien, 20. jūlijā, iesniegusi Centrālajā vēlēšanu komisijā kandidātu sarakstu gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. "Progresīvie" piecos vēlēšanu apgabalos pieteikusi 115 kandidātus. Vienlaikus partija trešdien ar saukli "Aizstāvam nākotni" prezentēja savu 4000 zīmju programmu un pilnu 14. Saeimas vēlēšanu deputātu kandidātu sarakstu.

Rīga saraksta līdere būs Ņenaševa. Tāpat šajā sarakstā ir LU eksperts Andris Šuvajevs, ārpolitikas eksperts Andris Sprūds, bijusī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama, Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis u.c.

Vidzemes saraksta līderis būs Briškens, kā arī sarakstā iekļauti "Ekodizaina kompetences centra" pārstāve Jana Simanovska, SIA "Kainaiži" valdes loceklis Ervīns Labanovskis, AS "A-Birojs" klientu servisa vadītāja Jana Jarinovska u.c.

Latgales saraksta līdere ir Rasima, kurai seko Stokholmas Ekonomikas augstskola Rīgā vieslektors Māris Indulis Graudiņš, kafejnīcas "Ausmeņa kebabs" vadītājs Rēzeknē Jānis Zeltiņš u.c.

"Progresīvo" Kurzemes saraksta līdere ir Gātere. Šajā sarakstā ietverti arī Rīgas domes deputāts Miroslavs Kodis, kā arī Talsu domes deputāti no partijas "Mēs – Talsiem un novadam" – Edgars Zelderis, Ilva Norenberga, Kalvis Kalniņš un Lauris Pīlēģis.

Zemgales saraksta līderis būs Švinka. Tāpat sarastā iekļauti Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore Līga Rasnača, biedrības "Piedzīvojuma Gars" valdes priekšsēdētājs Viesturs Lūsis, SIA "Lonnija" valdes priekšsēdētājs Aldis Austers u.c.

Jau iepriekš partija paziņoja savu Ministru kabineta sastāvu Briškena vadībā – Ņenaševa ir izglītības un zinātnes ministres amata kandidāte, aizsardzības ministra amata kandidāts ir Sprūds, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts ir Edmunds Cepurītis, ekonomikas ministra amata kandidāte ir Ābrama, bet zemkopības ministra amata kandidāte ir Simanovska.

"Progresīvo" finanšu ministra amata kandidāts ir Šuvajevs, veselības ministra amata kandidāts ir bijušais Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs, ārlietu ministra amata kandidāts ir diplomāts un iepriekš no "Vienotības" saraksta Saeimā ievēlētais Imants Lieģis.

Iekšlietu ministra amatā "Progresīvie" virza Gāteri, satiksmes ministra amatam tiek virzīts Rīgas vicemēra padomnieks Jānis Meirāns, labklājības ministra amatam tiek virzīts Māris Grāvis. Savukārt tieslietu ministra amatam tiek virzīts Zelderis, bet kultūras ministra amata kandidāte ir Rīgas domniece Agnese Logina.

Kā programmas trīs prioritātes partija ir izvirzījusi solidāru un sociāli atbildīgu krīzes pārvarēšanu, uzsverot, ka par ekonomisko un enerģētisko krīzi nedrīkst pārmaksāt iedzīvotāji, jo īpaši sabiedrības neaizsargātākā daļa. Otrā prioritāte ir investīcija cilvēkos. Savukārt kā trešo prioritāti "Progresīvie" ir izvirzījusi saliedētu sabiedrību.

Pēc Latvijas Televīzijas pasūtītā pētījumu centra SKDS veidotā partiju reitinga, "Progresīvie" būt viens no septiņiem politiskiem spēkiem, kas iekļūtu Saeimā, ja vēlēšanas notiktu jūnijā. Par "Progresīvajiem" jūnijā balsotu 5,2% SKDS aptaujātie vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!