Foto: LETA

Partijas "Progresīvie" Ministru prezidenta amata kandidāts ir ar transporta nozari un politiku saistītais eksperts Kaspars Briškens, otrdien, 24. maijā, informēja partijas pārstāvji.

Otrdien "Progresīvie" izziņoja partijas premjerministra kandidātu un Ministra kabineta kandidātus, kā arī kandidātus 14. Saeimas vēlēšanām.

Briškens tika nosaukts kā "Progresīvo" premjera amata kandidāts. Viņš iepriekš darbojies nacionālās aviokompānijas "airBaltic" vadības komandā, kā arī "Rail Baltica" attīstītāja "RB Rail" vadības komandā. Briškens iepriekš bijis arī toreizējā Satiksmes ministrijas valsts sekretāra Anrija Matīsa vietnieks Eiropas Savienības un nozares jautājumos. Tāpat Briškens bijis viens no "Kustība Par!" dibinātājiem.

Partija arī informēja, ka Rīgas domes deputāte Antoņina Ņenaševa ir politiskā spēka izglītības un zinātnes ministres amata kandidāte, bet aizsardzības ministra amata kandidāts ir ārpolitikas eksperts Andris Sprūds.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts ir Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs Edmunds Cepurītis, ekonomikas ministra amata kandidāte ir bijusī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama, bet zemkopības ministra amata kandidāte ir "Ekodizaina kompetences centra" pārstāve Jana Simanovska.

"Progresīvo" finanšu ministra amata kandidāts ir Andris Šuvajevs, veselības ministra amata kandidāts ir bijušais Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs, ārlietu ministra amata kandidāts ir diplomāts un iepriekš no "Vienotības" saraksta Saeimā ievēlētais Imants Lieģis.

Iekšlietu ministra amatā "Progresīvie" virza bijušo "Sabiedrības par atklātību – Delna" vadītāju Lieni Gāteri, satiksmes ministra amatam tiek virzīts Rīgas vicemēra padomnieks Jānis Meirāns, labklājības ministra amatam tiek virzīts Māris Grāvis.

Savukārt tielsietu ministra amatam tiek virzīts bijušais Talsu mērs Edgars Zelderis, bet kultūras ministra amata kandidāte ir Rīgas domniece Agnese Logina.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par politiskajiem spēkiem, ar kuriem "Progresīvie" varētu sadarboties 14. Saeimā, Briškens uzsvēra, ka "Progresīvie" būs nākamās koalīcijas kodolā, turklāt partija ir uz sadarbību vērsts politisks spēks.

"Esam atvērti sadarbībai ar visiem politiskajiem spēkiem, kas būs gatavi meklēt ilgtermiņa risinājumus un vienlaikus būs vērsti uz sabiedrības saliedēšanu," teica Briškens.

Pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma pētījumu centra "SKDS" veiktā aptauja liecina, ka aprīlī "Progresīvie" ir viena no septiņām partijām, kuras iekļūtu 14. Saeimā, ja vēlēšanas notiktu brīdi, kad tika veikta aptauja. SKDS dati liecina, ka par "Progresīvajiem" balsotu 4,4% respondentu.

"Delfi" jau vēstīja, ka rudenī gaidāmajās 14. Saeimas vēlēšanās partija "Progresīvie" startēs atsevišķi, kā savu sadarbības partneri izvēloties nevis kādu politisko spēku, bet vadošus nozaru ekspertus.

Šā gada aprīlī notikušajā partijas kongresā "Progresīvie" iepazīstināja ar "PRO Platformu", kurā ir apvienojušies dažādu jomu neatkarīgi profesionāļi, bezpartejiski eksperti, kuri vēlas veicināt aktīvāku profesionāļu iesaisti Latvijas politiskā piedāvājuma veidošanā.

To vidū ir bijusī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama, drošības un ārpolitikas eksperts Andris Sprūds, ekonomists un viens no ilggadējiem "Rail Baltica" projekta vadītājiem Kaspars Briškens, epidemiologs Ņikita Trojanskis un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!