Foto: F64
Ministru kabinets ceturtdien, 4. februārī, piešķīra 3,5 miljonus eiro, lai Kultūras ministrija (KM) arī šogad turpinātu 2018. gada septembrī aizsākto programmu "Latvijas skolas soma", portāls "Delfi" uzzināja KM.

Ar projekta "Latvijas skolas soma" palīdzību skolēni vismaz vienu reizi mācību semestrī var apmeklēt kādu Latviju mākslas un kultūras norisi, kas saistīta ar mācību un audzināšanas darba saturu, KM norādījusi izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos.

"Laikā, kad gan indivīdu, gan valstu dzīves kvalitāti aizvien vairāk ietekmē spēja būt radošiem, kritiski domājošiem, inovatīviem un uz sadarbību orientētiem, izglītības procesā pieaug kultūras izpratnes un izpausmes kompetences nozīme. Savas darbības laikā programma pierādījusi savu nepieciešamību un nozīmību. Būtiski, lai tā turpinātos arī pandēmijas apstākļos, tāpēc daudzi kultūras norišu veidotāji savu piedāvāto saturu adaptē digitālajai videi, vai arī rada jaunus piedāvājumus, kas iekļaujas attālinātā mācību procesā, saskatot šādā darbības formā arī priekšrocības," atzīmējis kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Programmas mērķis ir sniegt iespēju izglītojamiem iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs. "Lai sasniegtu šo mērķi, tiek īstenota kompleksa, starpdisciplināra programma, kas apvieno resursus, lai stiprinātu jaunās paaudzes nacionālo identitāti, pilsoniskuma, valstiskās piederības apziņu, attīstītu kultūras izpratnes un izpausmes kompetenci, paaugstinātu izglītības kvalitāti, mazinātu sociālo nevienlīdzību," norādījusi KM.

Tāpat, kā norāda KM, šī programma dažādo mācību formas, kas ir viens no valsts izglītības standartos noteiktajiem mērķiem.

Tiesa, ņemot vērā Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumus, daudzi kultūras pasākumi var notikt digitālā formātā.

"Programma var tikt papildināta ar maksas digitālajām kultūras norisēm no programmas finansējuma, ļaujot segt maksu par pasākuma norises pakalpojuma nodrošināšanu," izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos bija norādījusi KM.

Programma "Latvijas skolas soma" paredzēta skolēniem, kuri mācās klātienes vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmās, tajā skaitā arī profesionālās pamatizglītības programmās speciālās izglītības iestādēs, un pamata un vidējās profesionālās izglītības programmas, kā arī šo izglītības iestāžu pedagogiem un dibinātājiem.

2019. gadā ar "Latvijas skolas somai" valsts piešķirto finansējumu notikušas vairāk nekā 14 000 kultūras norises, aptverot apmēram 200 000 izglītojamo.

"Kā liecina saņemtā informācija, daudziem bērniem un jauniešiem programma joprojām sniedz iespēju pirmo reizi sastapties ar Latvijas kultūras un mākslas norisēm," norādīja KM.

Jau vēstīts, ka 2019. gada martā aģentūras "Luka" komandas rīkotais Latvijas valsts simtgades programmas "Latvijas skolas soma" atklāšanas pasākums "100 Latvijas stāsti 100 minūtēs" pasaulē prestižajā konkursā "EventEx Award", kas tiek uzskatīts par pasākumu industrijas "Oskaru", ieguva piecas godalgas.

"Latvijas skolas somas" atklāšanas pasākums "100 Latvijas stāsti 100 minūtēs norisinājās "Arēnā Rīga" un kopumā pulcēja 6000 skolēnu no 110 Latvijas novadiem.

Pasākumā tika apspēlēta Latvijas vēsture, kultūra, tradīcijas un vērtības šodienas skatījumā, nepieciešamība ikvienam nepārtraukti attīstīties un augt, veidojot nākotnes Latviju. Pasākuma mērķis bija sniegt iespēju jauniešiem no visas Latvijas caur netradicionāliem risinājumiem atklāt Latvijas kultūru, mākslu un Latviju kopumā, kā iespēju un radošuma zemi, kurā idejas un sapņus var realizēt ikviens jaunietis neatkarīgi no dzīvesvietas vai sociālā stāvokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!