Šogad "Projekts Pēdas" sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Eiropas programmas Interreg III B atbalstu uzsāk jaunu projektu ''Zaļās patruļas''.


"Zaļo patruļu" uzdevums ir:

Veikt zaļo zonu ( parku, mežu, ezeru un upju) un citu teritoriju izpēti.

Veicot iedzīvotāju aptauju, noskaidrot reālo situāciju saistībā ar vides piesārņojumu un no tā izrietošajām problēmām.

Veicot neformālo izglītību sabiedrībā, "Zaļās patruļas" uzņemas sabiedrisko iniciatīvu rūpēties par apkārtējo vidi, kas ir mūsu visu kopējais īpašums.

Informēt sabiedrību, atbildīgās institūcijas un amatpersonas par iegūtajiem rezultātiem.

"Zaļās patruļas", konstatējot pārkāpumu, nesoda. To pienākums ir informēt policiju par pārkāpumu vai tā iespējamību.

"Zaļo patruļu" dalībnieku iesaistīšanās vides aizsardzībā, sabiedrības informēšanā un neformālajā izglītošanā, veicinās dabas piesārņojuma samazināšanos, sabiedrības izglītošanu, līdzatbildību un iesaistīšanos vides problēmu risināšanā.

Vita Jaunzeme, ''Projekta Pēdas'' vadītāja, ''Zaļās Patruļas'' idejas autore: ''Šobrīd nepieciešamība pēc sabiedrības iesaistīšanās vides aizsardzībā ir aktualizējusies tik lielā mērā, ka ir nepieciešama iedzīvotāju aktīva līdzdalība, lai dabas piesārņošanās samazinātos. Atbildība ir jāmeklē mūsos pašos. Motivācija, lai no vienaldzīgiem vērotājiem kļūtu par aktīviem savu tiesību prasītājiem (mums visiem ir tiesības elpot tīru gaisu, baudīt tīru dabu)ir jāatrod sevī. Daba nekad nebūs kāda indivīda privāta lieta un īpašums. Es ļoti vēlētos, lai ikviens pilsonis, ar kuru esmu spiesta dzīvot vienā laikā un vienā telpā, saprastu, ka atgriezeniskā saite no manas un pārējo darbošanās šajā jomā, būs mūsu visu ieguvums vai zaudējums. Tāpēc aicinu visus pārdomāt prioritātes mūsu dzīvē un reizēm ziedot savu laiku, enerģiju un līdzekļus, lai daba pēc iespējas ilgāk būtu mūsu iedvesmas un veselības avots. Izsakot pateicību Rīgas Tehniskajai universitātei un personīgi profesorei Dagnijai Blumbergai, novēlu veiksmi ''Zaļajām patruļām''!"

15.oktobrī, izsakot atbalstu un palīdzot sekmēt mežu un parku sakopšanu Rīgā, kā arī piesaistīt uzmanību sabiedrības izglītošanai, "Zaļās patruļas" apgaitā kopā ar labākajiem studentiem dosies sabiedrībā pazīstami un cienījami cilvēki: Vides ministrs Raimonds Vējonis, Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis, Olimpiešu kluba prezidente Inese Jaunzeme, olimpietis Arturs Irbe, profesore Dagnija Blumberga, režisore un žurnāliste Vija Beinerte, Baiba Sipeniece un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!