Ģenerālprokuratūra secinājusi, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova lēmumam par biroja Izziņas nodaļas vadītāja Ilmāra Bodes atstādināšanu no amata nebija tiesiska pamata, teikts prokuratūras paziņojumā.
Prokuratūra pārbaudīja Loskutova sūdzību par premjera Aigara Kalvīša rīcību, uzdodot atjaunot Bodi amatā. Vērtējot šo Ministru prezidenta rīcību Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments secināja, ka Bodes atstādināšanai no darba pienākumu pildīšanas 2.martā uz nenoteiktu laiku sakarā ar iespējamo atrašanos darbā reibuma stāvoklī 1.martā, nebija tiesiska pamata.

Likums paredz darbinieka atstādināšanu, ja darbinieks, veicot darbu vai atrodoties darbā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī. Ziņu par to, ka Bode 2.martā būtu atradies darbā šādā stāvoklī, nav.

Prokuratūra secināja, ka Kalvītis nav pieļāvis pārkāpumus, liekot Loskutovam atjaunot Bodi amatā. Prokuratūra arī norāda, ka nav pamata apšaubīt Ministru prezidenta kā augstākās pārvaldes amatpersonas tiesības pārbaudīt zemākas amatpersonas pieņemtā lēmuma tiesiskumu. Tomēr viņa rīcība ir atkarīga no valsts pārvaldes iestādes vai amatpersonas padotības formas. Pārraudzība, kuru realizē Ministru kabinets pār KNAB, bet no 31.marta - Ministru prezidents tieši, ietver tiesības atcelt prettiesisku lēmumu, bet neparedz dot rīkojumu zemākai iestādei vai amatpersonai.

Kalvīša 24.marta rezolūcija, ar kuru viņš uzdod Loskutovam atjaunot amatā Bodi, nav atzīstama par rīkojumu kā valsts pārvaldes lēmumu, jo tam trūkst šāda veida dokumentam nepieciešamo rekvizītu, lai to varētu atzīt par dokumentu ar juridisku spēku. Loskutovs Ministru prezidentam rakstiski paziņojis, ka norādījums par Bodes atjaunošanu amatā nav izpildāms.

Izvērtējot pārbaudes materiālus, normatīvajos aktos noteikto Ministru prezidenta pilnvaru apjomu, rīcību un faktiskos apstākļus, atzīts, ka Ministru prezidenta rīcībā nav saskatāmas ne administratīvā pārkāpuma, ne noziedzīgā nodarījuma pazīmes.

“Delfi” jau ziņoja, ka Bode bija darba vietā atradies psihotropo vielu ietekmē, secināts medicīniskajā pārbaudē, kuru Bodem 1.martā veikuši Narkoloģijas valsts aģentūras darbinieki. Bode ar KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova rīkojumu tika atstādināts no amata par apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar amatpersonas statusu.

Savukārt Kalvītis pirms Lieldienām nosūtīja Loskutovam vēstuli, kurā norādīja, ka Bode jāatjauno darbā. KNAB uzskatīja premjera rīkojumu par prettiesisku. KNAB arī piebilda, ka Kalvīša dokumentā nav ietverts motivēts lēmums par Loskutova rīkojuma atcelšanu, kā arī nav ietverts KNAB priekšnieka rīkojuma tiesiskuma un lietderības izvērtējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!