Ģenerālprokuratūra, pārbaudot Valsts kontroles ziņojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbību, konstatējusi grāmatvedības normu pārkāpumus, taču nav konstatējusi pretlikumīgas darbības, kas liktu uzsākt kriminālprocesu. Savukārt atstādinātā KNAB vadītāja Alekseja Loskutova darba vērtēšanas komisija pagaidām nav pieņēmusi nekādu lēmumu.
Prokuratūra secinājusi, ka materiālās vērtības birojā nekur nav pazudušas, taču ir konstatēti grāmatvedības likumu neievērošana, bet prokuratūra negrasās uzsākt kriminālprocesu ne pret vienu personu saistībā ar šīm nepilnībām, piektdien pēc Loskutova darba vērtēšanas komisijas sēdes žurnālistiem sacīja ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

" Mēs neesam konstatējuši to, ka kādas lietas būtu pazudušas vai iztrūkušas," atzina Maizītis. Komisija, kurai līdz 15.oktobrim jāizvērtē Loskutova atbilstība amatam, piektdien nespēja pieņemt nekādu lēmumu, jo nevarēja vienoties par pašu lēmuma pieņemšanas mehānismu.

Pēc Maizīša teiktā, patlaban vēl neesot skaidrs, kādā veidā komisija pieņems lēmumu šajā jautājumā, jo neesot noteikta lēmumu pieņemšanas mehānisma. Maizītis atturējās paust savu viedokli šajā jautājumā, savukārt uz jautājumu, vai izjūt politisku spiedienu saistībā ar šo lietu, atbildēja, ka uz viņu to nevarot izdarīt.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) piektdien pēc komisijas sēdes atzina, ka, neskatoties uz prokuratūras atzinumu KNAB lietā, viņš joprojām uzskata, ka Loskutovs nevar turpināt ieņemt šo amatu.

"Viens jautājums ir par to – vai ir vai nav notikusi valsts mantas izšķērdēšana, bet otrs – iestādes vadītājam ir jānodrošina, lai visi līdzekļi tiktu izmantoti saskaņā ar likumā noteikto…KNAB ir jābūt paraugam visiem.. es uzskatu, ka jebkurā citā dienestā šāds vadītājs nestrādātu," sacīja Jaundžeikars.

Savukārt pārējie komisijas locekļi – iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) un aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) atturējās paust viedokli par komisijā lemto.

Valdība 2.oktobrī līdz 15.oktobrim pagarināja termiņu, kādā komisijai jāizvērtē Loskutova atbilstība ieņemamajam amatam.

Termiņš tika pagarināts, jo, pēc Maizīša domām, nav iespējams izpildīt valdības iepriekš komisijai doto uzdevumu atzinumu sniegt nedēļas laikā. Ģenerālprokurors uzskata, ka par situāciju sākumā ir nepieciešams prokuratūras atzinums, kā arī Disciplinārlietu komisijas atzinums.

Maizītis arī rosinās, lai komisijas ziņojums par KNAB vadītāja atbilstību ieņemamajam amatam būtu publiski pieejams, nepārkāpjot valsts noslēpumu. Ziņojumu, pēc Maizīša teiktā, varētu publiskot pēc tam, kad ar to būs iepazīstināta valdība. "

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka premjers atstādināja Loskutovu no amata uz izmeklēšanas laiku pēc Valsts kontroles revīzijas atklātajiem pārkāpumiem operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā 2006.gadā. Detalizētākas ziņas par pārkāpumu būtību netiek sniegtas, jo operatīvo līdzekļu izlietojums ir slepena informācija. Pēc Kalvīša teiktā, šādi pārkāpumi KNAB bijuši vairāku gadu garumā.

Savukārt Loskutovs pieļauj, ka viņa atlaišana ir saistīta ar bijušā politiķa Andra Šķēles un Ventspils mēra Aivara Lemberga interesēm. Loskutova iepriekš norādīja, ka nav saņēmis premjera rezolūciju un tāpēc turpina katru dienu iet uz darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!