Augstākās tiesas Senāts šodien apmierināja Ģenerālprokuratūras iesniegto protestu un nodeva atkārtotai izskatīšanai Zemgales apgabaltiesai strīdu par ziedes "Evija" izgudrotājam Edgaram Riņķim pienākošos atlīdzību.
2000.gada februārī Zemgales apgabaltiesa pilnībā noraidīja Riņķa prasību pret paju sabiedrību "Valgunde", nospriežot, ka Riņķim kā "Valgundes" ražotās ziedes "Evija" izgudrotājam jau ir samaksāta visa summa, kas pienākas par "Evijas" ražošanu. Senāts šodien nolēma, ka citam Zemgales apgabaltiesas sastāvam par šo lietu būs jālemj atkārtoti.

Šodien prokuratūras pārstāve iesniegto protestu uzturēja, norādot, ka Zemgales apgabaltiesa nav izskatījusi jautājumu saskaņā ar tolaik spēkā esošo likumdošanu. Viņa norādīja, ka Riņķis jau savā prasības pieteikumā lūdzis no paju sabiedrības "Valgunde" piedzīt viņam pienākošos autoratlīdzību par "Evijas" izgudrojumu, taču tiesa šo normu nav vērtējusi.

"Valgundes" interešu pārstāvis, advokāts Agris Bitāns, firmas nostāju saistībā ar protestu raksturoja no diviem aspektiem un norādīja, ka protests nav pamatots ne procesuāli, ne pēc būtības. Bitāns sacīja, ka Riņķis nekad nav prasījis ne "Valgundei", ne tiesai samaksāt viņam autoratlīdzību, bet gan 10% peļņas, kas gūta par "Evijas" ražošanu.

Advokāts apgalvoja, ka saskaņā ar likumu produkta izgudrotājam faktiski pienākoties tikai 2% peļņas ar nosacījumu, ka šāda prasība ir izteikta, taču Riņķis to neesot lūdzis. Starp "Valgundi" un Riņķi pārrunas par viņam maksājamo atlīdzību esot risinātas vairākkārt, taču bez rezultāta, jo izgudrotājs savulaik esot atteicies arī no viņam piedāvātajiem 10%, pēc tiesas sēdes žurnālistiem sacīja Bitāns.

Lūdzot noraidīt prokuratūras protestu, Bitāns sacīja, ka ir beidzies termiņš, kurā Riņķis būtu varējis sūdzēties par to, ka "Valgunde" nav samaksājusi par viņa izgudrojuma lietošanu. Riņķis savu darbu "Valgundē" sāka 1989.gadā, bet no darba "Valgundē" aizgāja 1992.gadā. Šajā laikā paju sabiedrība viņam maksājusi 200 rubļus mēnesī, kas esot krietni lielāka summa, nekā nopelnījis vidējais strādājošais. Turklāt Riņķis esot strādājis tikai 3-4 dienas nedēļā, skaidroja Bitāns.

Pats ziedes izgudrotājs šodien Senāta sēdē sacīja, ka pilnībā neatzīst Zemgales apgabaltiesas spriedumu, un vairākkārt uzsvēra, ka viņa mūža darbs ir "atņemts uz mūžīgiem laikiem". Viņš arī sacīja, ka ir "cilvēks, kas glābis daudzus cilvēkus no drošas nāves". Viņš esot godīgi strādājis "Valgundē", taču viņa darba alga bijusi niecīga. Pārvēršot to latos, viņš mēnesī saņēmis tikai vienu latu.

Saistībā ar šodien pieņemto Senāta lēmumu varētu nenotikt rīt paredzētā Riņķa mājas izsole, jo tiks lemts par tiesvedības atjaunošanu Riņķa prasībai, kur spēkā stājies spriedums, saskaņā ar kura izpildi izgudrotāja īpašumu rīt bija paredzēts pārdot.

Saskaņā ar Zemgales apgabaltiesas 2000.gada 18.februāra nolēmumu tika apķīlāts Riņķa īpašums, jo spriedums apelācijas kārtībā netika pārsūdzēts un ir stājies spēkā. Riņķis, uzskatot, ka ir aizskartas viņa kā ziedes "Evija" izgudrotāja tiesības, pieteica badastreiku "līdz nāvei", un par šo soli informēja Ģenerālprokuratūru, Valsts prezidenti un Valsts cilvēktiesību biroju.

Prokuratūra 3.jūlijā Senātā iesniedza protestu par Zemgales apgabaltiesas nolēmumu, norādot, ka spriedumu nevar uzskatīt par pamatotu un likumīgu, jo tiesa nav apsvērusi, vai Riņķim nav tiesību uz atlīdzību par ziedes ražošanu laika periodā no 1989.gada 22.jūnija līdz 1993.gada 2.martam - laikā, kad Latvijas teritorijā izgudrotāju tiesības regulēja Latvijas Civilkodeksa 6.nodaļa.

Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentam ģenerālprokurors lūdzis apturēt Zemgales apgabaltiesas sprieduma izpildi par Ls 543,12 piedziņu no Riņķa, un lietu nosūtīt jaunai izskatīšanai citam tiesas sastāvam Zemgales apgabaltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!