Ģenerālprokuratūrai nebūs jāatsauc un jāapmaina tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei paustās ziņas par Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kuras politiķis uzskata par savu godu un cieņu aizskarošām.
Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma apmierināt prokuratūras sūdzību par Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu, ar kuru tai uzdots "atsaukt un apmainīt laikrakstā "Diena" publicēto dokumentu ar nosaukumu "Tiesiskās palīdzības lūgums Šveicei", kas ietver patiesībai neatbilstošas Lemberga godu un cieņu aizskarošas ziņas".

Lemberga viedokli pagaidām neizdevās noskaidrot, jo viņš ir devies atvaļinājumā.

Lemberga tiesā pret Ģenerālprokuratūru par, pēc politiķa domām, viņa godu un cieņu aizskarošām ziņām tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei vērsās 2004.gada nogalē. Lembergs prasībā lūdza tiesu noteikt par pienākumu Ģenerālprokuratūrai atsaukt tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei izplatītās ziņas.

Ģenerālprokuratūras tiesiskās palīdzības lūgums Šveicei tika nosūtīts par Lemberga iespējamo saistību ar Ventspils tranzīta uzņēmumu īpašniekiem. Šajā lūgumā Šveicei apgalvots, ka Lembergs saņēmis kukuļus, par ko, izmantojot savu valsts amatpersonas dienesta stāvokli, pieņēmis AS "Kālija parks" akcionāram kompānijai "Multinord AG" labvēlīgus lēmumus.

Lemberga prasību pret Ģenerālprokuratūru pērn 1.jūnijā apmierināja Rīgas Centra rajona tiesa un uzlika par pienākumu Ģenerālprokuratūrai atsaukt un apmainīt laikrakstā "Diena" publicēto dokumentu ar nosaukumu "Tiesiskās palīdzības lūgums Šveicei".

Par nepamatotām un Lemberga godu un cieņu aizskarošām tika atzītas laikraksta "Diena" 2004.gada 13.janvāra publicētās ziņas, kas veidotas uz Ģenerālprokuratūras 2003.gada 10.novembra dokumenta pamata.

Par šo spriedumu tiesā apelācijas sūdzību iesniedza Ģenerālprokuratūra, lūdzot tiesu šajā strīdā izbeigt tiesvedību.

Ģenerālprokuratūra apelācijas sūdzībā pauda viedokli, ka Centra rajona tiesa sašaurināti tulkojusi likuma "Par Eiropas padomes konvenciju savstarpējo palīdzību krimināllietās un tās papildu protokolu" prasības, jo minētā konvencija nenosaka, ka tiesiskās palīdzības lūgumi iespējami, tikai veicot izziņu ierosinātajā krimināllietā.

Prokuratūras ieskatā Centra rajona tiesa nav noskaidrojusi, vai Lembergs pamatoti cēlis prasību par ziņu atsaukšanu no tiesiskās palīdzības lūguma, pamatojoties uz Civillikuma normām, jo palīdzības lūgums ir procesuāls dokuments, kas sagatavots Latvijas Kriminālprocesa kodeksa kārtībā un kuram likumā ir paredzēta cita pārsūdzēšanas kārtība.

Līdz ar to šis dokuments nav ne ziņa, ne viedoklis Civillikuma izpratnē un nevar radīt civiltiesiskas attiecības, uzskata prokuratūra.

Prokuratūra arī norāda, ka Lembergs nav pierādījis un tiesa nepamatoti atzinusi, ka prokuratūra tiesiskās palīdzības lūgumu ir nodevusi atklātībai.

Centra rajona tiesas spriedums, pēc prokuratūras domām, nav izpildāms, jo nevar laikrakstā apmainīt dokumentu, kas sagatavots kriminālprocesuālajā likumā noteiktajā kārtībā, turklāt tiesa nav noteikusi, ar ko šis dokuments apmaināms.

Lembergs iepriekš apgalvoja, ka nav vēlējies vērsties pret pārbaudi, kas tiek veikta saistībā ar viņa uzņēmējdarbību, bet gan pret iestādi, kas izplata viņa godu un cieņu aizskarošas ziņas.

Lembergs iepriekš pauda viedokli, ka tiesiskās palīdzības lūgumā minētie fakti ir safabricēti un tas noticis vai nu pēc politiska pasūtījuma, vai arī "pasūtījumu" devis "SWH Rīga" prezidents Ainārs Gulbis.

Tiesa strīdu bija plānojusi skatīt tikai šā gada septembrī, taču Lembergs tiesu lūdza paātrināt lietas izskatīšanu, jo esot nolēmis kandidēt nākamajās Saeimas vēlēšanās. Pērnā gada 20.oktobrī tiesa saņēmusi Lemberga lūgumu paātrināt prasības izskatīšanu apelācijas kārtībā, jo viņš nolēmis kandidēt 9.Saeimas vēlēšanās. Ilgstošā nenoteiktība attiecībā uz lietas iznākumu varot negatīvi ietekmēt viņa kā deputāta kandidāta reitingu sabiedrībā un būtiski samazināt izredzes tikt ievēlētam, pamatojis Ventspils mērs.

Prokuratūra ir apstiprinājusi, ka saņēmusi daļu no Šveicei prasītās informācijas, savukārt Lembergs ir izteicies, ka neesot satraukts par Šveices atbildi uz Ģenerālprokuratūras tiesiskās palīdzības lūgumu, jo tajā neesot kompromitējošu faktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!